Nedžad Ajnadžić, bivši načelnik upozorava: Mandić i ekipa planiraju graditi benzinsku pumpu bez studije uticaja na okoliš

Nedžad Ajnadžić (SDA), bivši načelnik Općine Centar, upozorio je da namjera općinske vlasti u Centru, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem (Naša stranka) pokušava nezakonito da izgradi benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige u blizini stadiona Koševo.

– Tražit ćemo odgovornog za urbanisitičku dozvolu za benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige. Ko je izdao dozvolu i potpisao bez predviđenih istraživanja o uticaju na okolinu, prije toga – upitao je Ajnadžić.

U razgovoru za portal “Avaza”, Ajnadžić je pojasnio pozadinu ovog problema.

– Želim reći samo ono što ja znam, a to je da je Općinsko vijeće, zajedno sa subjektima planiranja, donijelo izmjene i dopune regulacionog plana Koševo. Imali smo zahtjev privatnih lica koji imaju svoju parcelu neposredno uz Ulicu Patriotske lige.

Zahtjev je bio da se eventualno na toj parceli u perspektivi, gradi benzinska pumpa. Zavod i organi planiranja općine su to razmatrali, te dali jako stroge uvjete, ali još uvijek nema konačne odluke da se ostavi šrafirana parcela – kaže Ajnadžić za “Avaz”.

Posebno podcrtava da je u tekstu striktno rečeno da se mora napraviti ozbiljna studija uticaja na okoliš, koja, po saznanjima Ajnadžića, nije urađena.

– Studija mora biti verifikovana i prihvaćena u nadležnom Minstarstvu prostornog uređenja i u Zavodu za planiranje. Dakle, ja koliko znam, ta istraživanja još uvijek nisu napravljena. To znači da se ne može graditi. Mandića i ostalu ekipu treba pitati da li je izdata urbanistička dozvola – kaže Ajnadžić.

Na kraju dodaje da on nema ništa protiv gradnje, ali da se moraju poštivati zakoni.

– To je privatna parcela, čini mi se „Eol petrol“ planira graditi benzinsku pumpu. Nemam ništa protiv da se to gradi ukoliko se ispoštuju sve procedure. U ovom momentu još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za to. Ima još mnogo ozbiljnih tema. Zašto je stala Prva transverzala? Neka daju odgovor. Neka rade posao. Imaju moje aplauze, ja ću im davati punu podršku. Hvalit ću ih svaki dan – kazao je na kraju Nedžad Ajnadžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79