Nedžad Branković i ostali pravosnažno oslobođeni u aferi „Energopetrol“

Kantonalni sud u Sarajevu donio je prije nekoliko dana pravosnažnu oslobađajuću presudu u slučaju “Energopetrol” u kojem se devet osoba teretilo za sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora te nesavjestan rad u službi.

Općinski sud u Sarajevu oslobodio ih je i u augustu 2017.godine, a sada Kantonalni potvrdio.

U ovom slučaju optuženi su bili bivši premijer FBiH Nedžad Branković, bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta, piše Avaz.

Prema optužnici, članovi Komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH. Navela je kako je po zaključenju ovog ugovora Energopetrol pretrpio gubitke od skoro 33 miliona KM.

Bivšeg premijera teretilo se za nesavjestan rad u službi. Iako Branković nije potpisao Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu preminuo, Branković je bio obuhvaćen jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji Ugovora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79