Negator genocida Handke: Bili su jaki vjetrovi protiv mog dolaska, ali ipak sam došao

Austrijski pisac Peter Handke, Nobelovac poznat po podršci Miloševićevom režimu i negiranju genocida, kazao je kako su bili “jaki vjetrovi protiv njegovog dolaska, ali da je ipak došao”. Prisjetio se i svog dolaska u Višegrad prije 20 godina, piše “Glas Srpske”.

-Bio sam u Višegradu prije 20 godina. Posjetio sam kuću Ive Andrića, bio sam s druge strane Drine. To je bio veliki trenutak za mene – rekao je govoreći o nagradi koja će mu danas biti uručena.

Handke je inače proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a njegov dolazak izazvao je brojne negativne reakcije. Podsjetimo da je i dodjela Nobelovo nagrade prošla u protestima koji su organizovani u BiH, regiji, ali i zemljama EU. Brojni zvaničnici bili su protiv toga da mu se dodijeli Nobelova nagrada zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića.

Među predstavnicima RS koji su ga dočekali, bila je i predsjednica RS Željka Cvijanović koja je govorila o njegovoj posjeti.

-To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi – rekla je Cvijanović.

Istakla je da je Hadnke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

-Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju -dodala je Cvijanović.

Njemu je danas uručila Orden RS koji su ranije dobili i osuđeni ratni zločinci.

Handke je trenutno u Višegradu kao gost režisera Emira Kusturice.

Ranije je obišao skulpturu koja je postavljena u centru Banjaluke u njegovu čast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79