Negiranje genocida u Marićevoj “Ćirilici”: Predstavljena studija sa primjerima iz emisije

U okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida 2021. godine, Memorijalni centar Srebrenica je realizovao studiju slučaja u kojoj emisiju “Ćirilica” pokazuje kao primjer stalnog negiranja genocida.

Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog “mejnstrima” u današnjoj Srbiji.

“U emisiju ‘Ćirilica’ se primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica ‘planiran zločin’ od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio ‘Srebrenicu u trenutku rastrojstva’, do onih uobičajnih o tome da su ubijani vojnici i naoružana lica.

Također, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor.

Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

S tim u vezi, iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije “Ćirilica” i jutarnjeg programa na TV HAPPY. Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtjev.

Neki od citata voditelja i gostiju u emisiji “Ćirilica”:

“Posle trideset godina svet je prihvatio nove vrednosti od onih logora Omarska i drugih oko Prijedor. Napravljena je nova legenda da nacisti novog doba su Srbi, da treba zaboraviti Holokaust, da su Nemci motorna snaga svetske civilizacije i trebalo je zameniti Jasenovac-Srebrenicu i na glasanju za Oskara ‘Quo Vadis, Aida?’ film o Srebrenici ušao u uži izbor, a ‘Dara iz Jasenovca’ eleminisana kao srpska propaganda.”

“Ko je taj koji potura bombe na trgovima evropskih metropola ili imaju bosanski rukopis ili su to Muslimani rođeni u Parizu, u Londonu, u Briselu, Madridu.”

“Srebrenica je mit i održana je Međunarodna naučna konferencija stvarnosti manipulacije i naišlo je na veliku osudu u Sarejevu. Oni smatraju da je Srebrenica presuđena u Hagu i da ko god sumnja da u Srebrenici ubijeno 8 hiljada ljudi kao što je utvrdio Parlament Republike Srpske pod velikim pritiskom, sad je to poništeno.”

“Beara je inače čovjek koji je odgovoran za Srebrenicu, čovek koji je radio u Titovoj bezbednosti, koji je bio šef Briona i koji je u nekakvom nervnom rastrojstvu dao naređenje da se izvrši zločin u Srebrenici koji je obeležio srpski narod i otvorio tu crnu legendu o nama.”

“To je posle dovlačeno, oni će još deset-petnest godina svake godine nove sahranjivati koje negde nađu. Nemoguće ni plastične kosti da počnu da sahranjuju.”

“Da li je pravljenje mita o Srebrenici bio uvod u oluju kao što je Vaso Miskina bio uvod u sankcije Srbiji, kao što su Markale bile uvod u bombardovanje srpskih položaja, kao što je Račak bio za rat u… Oni naprave neku katastrofu, koju nazovu humanitarna katastrofa a onda je to izgovor za neki atak na Srbe.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79