Nejra Latić Hulusić nakon “skandala” zbog burkinija na kupalištu, dobila podršku GV-a grada Tuzle

Gradska vijećnica GV Grada Tuzle Selma Ćatibušić (PZP) i članica Komisije za ljudska prava je na dnevni red te komisije stavila pravilnik o oblačenju na Panonika Tuzla BiH. Sve se to odvilo nakon prošlomjesečnog skandala oko kupanja Nejre Latić Hulusić – u burkiniju za kupanje (kupaći kostim za pokrivene žene).

Komisija je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu bila diskriminatorna po strani Latić Hulusić. Usvojen je zaključak da se sugeriše “Panonskim jezerima” da mijenjaju svoj pravilnik, u kojem očigledno piše nešto drukčije.

“Vijećnik Admir Čavalić (SZaBiH) je prvi odgovorio na mail koji je ispred Ženskog marša, a i u moje ime upućen vijećnicima sa obećanjem da će u naše ime podnijeti inicijativu. Danas je to obećanje ispunio” poručila je Nejra Latić Hulusić.

Vijećnik Senad Mehmedinović (PDA BIH) je ispunio obećanje dato gađankama kao odgovor na molbu koje su one uputile kao ekipa zvana “Ženski marš” i podnio inicijativu na današnjoj sjednici GV o izmjeni ovog utvrđeno diskriminatornog pravilnika o odijevanju.

“Nadam se da će i ostali vijećnici se voditi pozitivnim zakonskim propisima i izglasati ovu promjenu koju Tuzla kao grad koji se ponosi svojim antifašističkim naslijeđem i zaslužuje! Hvala na podršci i ohrabrivanju da mijenjamo stvari” – navela je Latić Hulusić na kraju svoje objave.

Prisjetimo se svi Nejrinog video gostovanja na portalu Source.ba od prije mjesec dana – Nejra Latić-Hulusić progovorila o incidentu u Tuzli, ali i o pravima pokrivenih žena u video priči je detaljno pojašnjenje vezano za ovu temu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79