Nekad bili najbolji gosti u Hrvatskoj, a sada poručili: “U šoku smo, nećete nas više vidjeti na Jadranu!”

Šta se to događa s ovom sezonom, pitaju se brojni turistički neimari, od malih iznajmljivača do velikih hotelijera. Krenulo je junački, a onda sve stalo. Gdje su ti pusti turisti čija se najezda najavljivala u Hrvatskoj?

Junske brojke bile su dobre, ali top sezona kao da je zakazala. Rupe u kalendarima sve su veće i sve ih je teže napuniti čak i uz last minute ponude.

“Jedan od razloga bi lako mogla biti naša čuvena bahatost kod cijena, od onih u trgovinama i ugostiteljstvu, pa do onih najsitnijih usluga. U doba kad se informacije šire brzinom svjetlosti, nije trebalo puno da se proširi vijest kako ljetovanje na Jadranu više uopće nije povoljno ni državljanima puno bogatijih zemalja od Hrvatske”, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti o skupoj Hrvatskoj postale su tema i stranih medija, članak njemačkog portala Frankfurter Rundschau, čija novinarka Helena Gries piše kako cijene u Hrvatskoj ‘rastu svakodnevno‘ i da mnogi turisti ne žele više uopće opet doći. Malo je reći da je spomenuti članak teška antireklama za Hrvatsku i da bi nam omiljeni gosti mogli sve rjeđe dolaziti na Jadran.

“Ljetni odmor na Sredozemlju postao je skup. Posebno u Hrvatskoj gdje su cijene postale nezamislive. Zbog toga su kritike turista sve glasnije. München/Dubrovnik – Za većinu ljudi stiže zasluženi ljetni odmor. I vrijeme opuštanja za što u Europi postoje brojna predivna odredišta. Mnogi od nas odlaze na jug. Odmor u Španjolskoj ili u Italiji je omiljen, ali i Hrvatska važi kao popularno ljetno odredište.

Kad već dođete na odmor, želite uživati i nešto sebi priuštiti, pojesti sladoled, popiti koktel, izići na večeru. Neki putnici su ostali šokirani već i pri samom pogledu na cijene u Hrvatskoj. Pa mnogi govore: Nećete nas opet vidjeti, tamo se više ne vraćamo!”, – piše Gries, pa prenosi izjave domaće stručnjakinje koja kaže da su samo troškovi smještaja na hrvatskoj obali u posljednje dvije godine porasli za 30 posto. Hrvatska je sada skuplja od Španjolske i Grčke, a cijene rastu na dnevnoj bazi.

Val poskupljenja na hrvatskoj obali šokira turiste sve više i više. Krivac za poskupljenja, prema pisanju medija, nije samo visoka inflacija, nego i rast cijena nakon uvođenja eura početkom godine, piše Frankfurter Rundschau.

Čak i običan sladoled za mnoge je turiste u Hrvatskoj upitan. Turisti iz Njemačke pričaju kako su za dvije kugle sladoleda platili 7 eura na hrvatskoj obali. Tako da je posebno za porodice s djecom odmor u Hrvatskoj brzo postao skupo zadovoljstvo. Skuplji sladoled postoji jedino u Japanu.

Nisu samo cijene užasnule turiste u Hrvatskoj. Omiljena ljetna destinacija na Sredozemlju uvela je i stroga pravila za putnike tako da onaj ko dolazi s kuferom na kotače u Dubrovnik, mora računati s visokom novčanom kaznom, piše ovaj njemački portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79