Nekad i sad: Kako je Edin Forto govorio, a šta sada kaže o GRAS-u?!

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, još kada je bio kandidat za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo 2014. godine imao je rješenje za spas Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, međutim kako danas stvari stoje, rješenja ni na vidiku, a radnici ovog preduzeća drugi dan štrajkuju glađu.

– Jeste li znali da GRAS svaki mjesec gubi dva miliona maraka. U KS imamo para, ali ih bacamo na loša javna preduzeća. Borit ću se da napokon dobijemo siguran i redovan javni prijevoz. GRAS ćemo razvijati, ali u tramvajskom i trolejbuskom saobraćaju, autobuski saobraćaj ćemo dati pod koncesiju. Nemamo slogane, imamo rješenja – poručio je Forto te 2014. godine.

Na jučerašnjoj press konferenciji koju je Forto održao zajedno sa ministrom saobraćaja Adnanom Štetom istakao je kako očekuje da se istraži kršenje zakona, ali i tražio je krivce za nastalu situaciju, a da nije ponudio rješenja.

– Radnici štrajkuju jer su radnici blokirali firmu. To je apsurd u kojem se nalazimo. Ured za borbu protiv korupcije KS smo zadužili da istraži sva kršenja zakona u ovoj firmi od 2006. godine do danas, sa imenima i prezimenima. Ured priprema informaciju koju ćemo nadam se prezentirati krajem naredne sedmice. Ne bih se iznenadio da ova analiza Ureda rezultira većim brojem krivičnih prijava. Nakon toga ćemo otvoreno razgovarati o GRAS-u i donijeti odluku. Ova inicijativa je došla iz samog GRAS-a jer pošteni dio ovog kolektiva želi da se ova situacija razriješi – rekao je premijer Edin Forto.

Sjetili su se u Vladi KS analize i krivičnih prijava tek kada su radnici stupili u štrajk, a šta je od tada do danas radio premijer Forto i zašto nisu prioritetno rješavali pitanje GRAS-a?

– Mislim da je napokon došlo vrijeme da otvoreno razgovaramo o tome šta se dešava. Nadam se da ćemo do kraja iduće sedmice imati analizu Ureda za borbu protiv korupcije, ali svim silama će ova Vlada učiniti da radnici koji rade za plaću dobiju plaću, ali to neće biti lagan posao – naveo je Forto na kraju izlaganja.

Razlika između Forte 2014. godine i onog danas je što se Forto kao kandidat za zastupnika mogao snimati pa i voziti gradskim prijevozom, a ovaj danas ipak ima službeni automobil, dok rješenja ni tada ni danas očito nije bilo i nema piše Faktor.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79