Nekada bio sportista a sada završio na ruskom ratištu: “Uvijek je bio problematičan”

Nekada bio sportista a sada završio na ruskom ratištu: “Uvijek je bio problematičan”


Dario Ristić ponovo je otišao na put u inostranstvo samo nekoliko sedmica nakon što se vratio kući u Modriču iz višegodišnjeg izbivanja u Švicarskoj. Njegov otac kaže da je tamo bio u zatvoru. Danas se pribojava hoće li se Dario ovoga puta vratiti.

Dok stoji na ulaznim vratima kuće bez fasade u prigradskom naselju Mladićevo sa širokim ulicama i razmaknutim kućama, Ljubomir Ristić kaže da svakog trenutka očekuje ružne vijesti o sinu.

– Osjećam da svakog trena… Nešto očekujem ružno [da će mu se desiti] – kaže on.
U naselju iz kojeg je otišao čini se da komšije znaju da je Dario otišao u Rusiju. Ljubomir je od drugog sina saznao da je Dario već dobio rusko državljanstvo ali i da uskoro planira doći u Modriču – piše Birn.

Ali objave iz Rusije i Ukrajine govore o drugačijem povratku od onoga kakvom se nada Ljubomir.

U videima koji su objavljeni na aplikaciji Telegram često se spominje Modriča. U jednom od videa koji je podijelio, Dariov saborac iz Srbije iznosi planove o povratku u svoju domovinu.

– Kada budemo ovde završili s ovim NATO fašistima, da ćemo doći lično tamo da vratimo one naše svetinje i ono što je naše. Pozdravljamo narod i decu iz Zvečana, iz Gračanice i svih naših srpskih svetinja. Mi smo uz vas. Budite sigurni u nas. Slava Bogu, slava majci Rusiji – do pobede – kaže ovaj vojnik dok sjedi u rovu pored Darija.

Od sredine januara Tomić objavljuje fotografije na kojima Ristić i drugi dobrovoljci prolaze vojni trening. Na fotografijama su i vojnici čija su lica cenzurisana. Slične objave mogu se naći i na Telegram kanalu jedinice, uključujući i video s treninga u kojem su Ristić i drugi dobrovoljci obučeni u maskirne uniforme, kreću se u formaciji i nose oružje. Jedna od objava je video sastavljen od snimaka Modriče i Ristićevih fotografija koji počinje pozdravima koje mu šalju njegovi sugrađani.

Sadržaj na Ristićevom Facebook profilu, gdje već nekoliko godina nema novih objava, uključuje fotografije iz grada, ali i poziranje s oružjem, fotografije izloženog oružja i fotografije koje Ristića prikazuju na treninzima borilačkih vještina.

Ristić je, prema fotografijama koje je objavio na Telegramu, upravljao kamikaze dronom koji ruska vojska često koristi za napad na ukrajinske vojnike, ali i civile u gradovima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija