Neke autoškole u ponudi imaju 200 ili 300 KM niže od drugih. Šta se krije iza svega?

U današnje vrijeme, kada većini stanovnika naše zemlje razlika u cijeni od jedne ili dvije marke predstavlja jedan od glavnih kriterija pri izboru nekog proizvoda, ušteda od 100 ili 200 maraka se čini basnoslovnom. Toliko se, naime, kreću razlike u cijenama polaganja vozačkog ispita za B kategoriju vozila, koje se mogu vidjeti u ponudama auto-škola.

– Ima tu svega. Pojedine auto-škole održe manje časova nego što bi trebalo, ili skraćuju vrijeme trajanja časa. Instruktori imaju prevelik broj kandidata, pa onda svaki od kandidata ima jedan čas sedmično. Ne stave u ponudu šta sve kandidati dobiju za novac koji plate, pa onda traže da se pojedine stvari naknadno doplaćuju, kazala nam je, vidno rezignirana, Ljiljana Džafić, instruktorica vožnje i vlasnica auto-škole “Exclusive Plus”, piše Oslobođenje.

Borba s vjetrenjačama

Prema njenim riječima, obuka sa polaganjem vozačkog ispita bi trebala kod svih koštati oko 1.000 KM, jer sve ispod toga nije rentabilno.

– Ranije je bilo propisano da je jedan čas obuke 20 KM, te da svaki kandidat mora imati 35 časova. To je već 700 KM. Kako neki uspijevaju ponuditi i nižu cijenu nije mi jasno, dodaje Džafić.

Kazala je kako je sa još nekoliko kolega, vlasnika auto-škola tražila da se zakonski uredi pitanje cijena.

– Trenutno je formiranje cijena liberalizovano. Obraćali smo se nadležnim ministarstvima i rečeno nam je da se prvo moramo obratiti Vijeću ministara, kako bi oni dali odobrenje kantonalnim vlastima da urede ovo pitanje. Meni sve ovo liči na borbu sa vjetrenjačama, ali moramo istrajati, zaključila je Džafić.

Gledajući različite ponude na društvenim mrežama za obuku i polaganje vozačkih ispita, jedna nam je privukla pažnju. Obuka za 590 maraka, koju je nudila auto-škola “Zanasa”.

– To je bio samo jedan eksperiment da vidim da li ćemo privući više polaznika. Ponuda je trajala kratko, nekih 15-tak dana i ukinuli smo je. To je bila ponuda samo za obuku i nije uključivala polaganje ispita. Bio sam spreman da zbog te ponude izgubim 500 ili 600 KM. Naime, realna cijena obuke je 700 maraka i na ovaj način bi auto-škola izgubila oko 100 KM po svakom kandidatu, a računao sam da će se javiti pet ili šest polaznika. Međutim, imali smo samo dva poziva i uvidio sam da od ovakvih ponuda sa nižim cijenama nema ništa, rekao nam je Fadil Ujkanović, vlasnik auto-škole “Zanasa”.

Liberalizacija cijena

I on, kao i Džafić, tvrdi da se, zbog troškova, kao što je plaćanje instruktora, gorivo, amortizacija vozila i slično, ne isplati nuditi obuku i polaganje ispita za znatno manje od 1.000 KM. Tačnije, kako je kazao, u njegovoj auto-školi, obuka sa polaganjem košta 970 KM, od čega na obuku otpada 690 KM i 280 maraka za troškove polaganja ispita.

– Postoje auto-škole koje u ponudu ne stave cijenu polaganja prve pomoći, koja se plaća Crvenom krstu, pa onda kandidati moraju to naknadno direktno uplatiti. Postoje i oni koji stave cijenu obuke od 500 maraka, ali održe 25 časova vožnje, pa onda naplaćuju dodatne časove, naglašava Ujkanović.

I on napominje da je u periodu od 2007. do 2012. godine bila propisana cijena jednog časa obuke, ali da je nakon 2012. određivanje cijena liberalizovano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79