Neki mljekari u BiH odustaju od proizvodnje zbog niske otkupne cijene

Kontrolni asistent pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Predrag Jevtić kaže da resorno ministarstvo redovno isplaćuje podsticaj mljekarima, ali je problem niska otkupna cijena.

“Mljekarima se redovno isplaćuje premija i oni s tim nisu nezadovoljni. Oni su nezadovoljni otkupnom cijenom prerađivača. Otkupna cijena mlijeka nije svima ista, zavisi od mljekare. Nekima se isplaćuje po 0.70 feninga po litru, dok drugima 0.90 feninga. Kod nas je još jedan proizvođač mlijeka odustao od proizvodnje, zbog poskupljenja stočne hrane i niske otkupne cijene mlijeka”, upozorava Jevtić.

Ističe da se mljekari na terenu žale na nisku otkupnu cijenu mlijeka te da je to jedan od razloga što mljekari odustaju od proizvodnje.

“Nije nimalo dobra situacija u poljoprivredi, i niko ne nasljeđuje mljekare. Mljekari od premije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS mogu da opstanu, ali su zbog trenutne otkupne cijene mlijeka u totalnom minusu”, podvlači Jevtić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79