Neki objekti ostaju zatvoreni: Sarajevski ugostitelji i nakon pečaćenja otvarali kase

Iako su inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine danas namjeravali otvoriti neke od ugostiteljskih objekata koji su zapečaćeni u policijskoj akciji “Kasa”, oni su ipak ostali zatvoreni, jer su inspektori prilikom dolaska u neke od objekata utvrdili da su oštećene plombe na fiskalnim uređajima koje su postavljene prilikom njihovog zatvaranja, saznaje Faktor.

Tako će oni objekti kod kojih su utvrđene ove nepravilnosti ostati zatvoreni sve dok Tužilaštvo KS ne izuzme spomenute fiskalne uređaje.

Oni koji su pak otklonili nepravilnosti zbog kojih su zapečaćeni, odnosno koji mogu izdavati regularne fiskalne račune, prema našim saznanjima, bit će već danas otvoreni i moći će nastaviti s radom.

Kako smo se uvjerili, Metropolis u SCC-u je danas nastavio sa radom, dok je Vatra zasad i dalje zatvorena za goste.

Iz Tužilaštva KS se ne oglašavaju o ovom slučaj, te samo ističu da je istraga u toku. Isti je slučaj i sa Poreznom upravom FBiH.

– U cilju istražnih radnji koje provode nadležni organi, u ovom trenutku nismo u mogućnosti da udovoljimo Vašem zahtjevu i odgovorimo na postavljena pitanja – odogovorili su iz Porezne uprave FBiH na postavljena pitanja.

U policijskoj akciji “Kasa” lišeni su slobode Ines Juretić i Oleg Kraublatt, direktorica i bivši vlasnik kompanije “Inspirit” koja je servisirala fiskalne kase sarajevskim ugostiteljima te u njih instalirala programe uz pomoć kojih je omogućena utaja poreza.

U ovoj akciji lišeni su slobode i Nedžad Rašidagić, vlasnik Metropolisa, Edin Vreto, vlasnik restorana Kibe Mahala, Željko Ljubas, vlasnik Luke, Nejra Ibrović, vlasnica Montane, te Šaćir Čedić, vlasnik Vatre. Oni su ubrzo nakon lišenja pušteni na slobodu, uz mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim i svjedocima, odnosno konobarima, te zabranu prilaska objektima.

Nadugo nakon lišenja slobode zapečaćeni su objekti u njihovom vlasništvu, a u kojima su uočene nepravilnosti u radu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79