Neko mora odgovarati što moje bebe više nema

U koloni nezadovoljnih koji su u nedjelju bili na protestima u Brčkom bio je i Aleksandar Subotić, otac bebe koja je nedavno preminula u brčanskom porodilištu.

Upravo je njen slučaj, nažalost, bila i povod protestima na kojima su Brčaci tražili od vlasti Distrikta da osiguraju bolje uvjete u zdravstvu, posebno u porodilištu.

Natjerani smo

Aleksandar Subotić još je u šoku nakon tragedije koja je njegovu porodicu zadesila prošlog mjeseca. Priča nam kako je njegova supruga Nataša primljena na Odjel neonatologije u 37. sedmici trudnoće, dvije sedmice prije predviđenog termina za porođaj. Dežurni ljekar nakon pregleda je odlučio obaviti porođaj te je uključio terapiju za izazivanje kontrakcija.

– Istog dana dobili smo dječaka, koji je na prvom pregledu dobio 9 od 10 ocjena, vodio se kao zdrava beba. Nešto kasnije rekli su nam da beba mora u inkubator, jer je promijenio boju. Tokom noći javile su se komplikacije, teško je disao, animirali su ga, ubrizgan je adrenalin, ali moj sin je preminuo – kaže Subotić.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba Dodaje da je patološki nalaz pokazao da je beba preminula zbog poremećaja disanja.

– Najprije nismo htjeli tražiti krivca za tragediju koja nam se desila. Ali, bukvalno smo natjerani. Kad smo zatražili obdukciju, ljekari su nam govorili da za to nema potrebe, dali nam formular, pa suprugu otpustili iz bolnice. Niko nam se nije obratio, ni patronažna sestra, ni psihijatar, nikakve pomoći nismo imali. Jednostavno su nas prepustili. Neko mora odgovarati što naše bebe više nema – kaže Subotić i najavljuje da će sa suprugom pravdu tražiti putem suda.

Ne zna kako će se taj proces završiti, ali zbog budućih beba i roditelja smatra da je važno ukazivati, jer je uvjeren da je osoblje bolnice načinilo propuste.

Aleksandar Subotić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Supruga Nataša javnosti se obratila dirljivim postom na društvenim mrežama i opisala najljepše i najteže dane u životu. Ona je ustvrdila da je njenu bebu „uzeo sistem“.

– Taj sistem je ljudima dozvolio da odluče kada će jedna žena da se porodi, kada će da izvuku nemoćno stvorenje u ovaj surovi svijet. Njihova greška je bila što su pogrešno računali zrelost trudnoće, pogrešno izabrali termin poroda, pogrešno procijenili stanje bebe, što nisu uključili terapiju – napisala je Nataša Subotić uz napomenu da u bolnici nema ni neonatologa ni pedijatra.

Vlast Brčko Distrikta odlučila je reagirati tek nakon protestne šetnje građana. Vlada Distrikta zatražila je od šefa Odjeljenja za zdravstvo da s Javnom zdravstvenom ustanovom predloži mjere za unapređivanje kvaliteta zdravstvene zaštite.

– Očekujemo da prvi stručni nadzor bude pokrenut na Ginekologiji i Internom odjeljenju bolnice – kazao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

On je priznao da zna za zabrinutost građana zbog stanja na Ginekologiji.

– Imali smo jedan smrtni slučaj koji je poprilično uznemirio ovdašnju javnost i naravno da su sve te stvari dovele do toga da smo se vrlo ozbiljno bavili ovom situacijom – zaključio je Milić za Avaz.

“Sram te bilo Senade Hadžifejzoviću i jazuk ti bile riječi koje si izgovorio”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments