Neko postavio znak, a policajci ga iskoristili i pisali kazne kamiodžijama

Interesantan odgovor stigao je na zastupničko pitanje koje se odnosi na uništavanje tek izgrađenog asfalta u naselju Ivanjska, na području Grada Bosanske Krupe, pretovarom kamiona prilikom izvlačenja trupaca.

Naime, Policijska stanica Bosanska Krupa izdala je šest prekršajnih naloga zbog pretovara kamiona za prijevoz trupaca prilikom prijevoza kroz naselje Ivanjska, ali je potom utvrđeno da se ne zapravo zna ni ko je ni na osnovu kojeg propisa postavio saobraćajne znakove zabrane vozilima iznad 20 tona, na osnovu kojeg su uručene kazne firmi Lelić komerc, i ograničenja brzine na 20 kilometara na sat.

Stoga je Policijska stanica tražila od nadležnih gradskih organa da uklone saobraćajne znakove te su najavili i urgenciju ovog zahtjeva.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona čekamo odgovor u vezi s ovim slučajem s obzirom na to da je prošlo nekoliko mjeseci od odgovora na zastupničko pitanje.

Muhamed Lelić, direktor firme Lelić komerc, kazao nam je da ti saobraćajni znakovi nisu još sklonjeni i da su stavljeni i neki dodatni, a da je ove kazne platio. Rekao je i da je imao puno problema.

– Platio sam kazne da bih mogao da radim jer su mi rekli da neću moći raditi ako ih ne platim. Ja sam puno novca uložio i gledam samo da radim – dodao je Lelić. Nije ga niko kontaktirao zbog eventualnog povrata novca od ovih kazni.

Zastupničko pitanje postavila je Sanja Vulić (SNSD), zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u julu prošle godine. Odgovor iz Policijske stanice Bosanska Krupa tek se u novembru našao na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a pred zastupnicima Zastupničkog doma naći će se na sjednici 31. januara.

– Policijska stanica Bosanska Krupa upoznata od građana naselja Ivanjska da se lokalnim asfaltnim putem kroz naselje vrši prijevoz drvnih sortimenata kamionima iako na navedenoj dionici postoji saobraćajni znak zabrane saobraćaja vozilima najveće dozvoljene nosivosti do 20 tona. Nakon zaprimljenih informacija, Policijska stanica Bosanska Krupa je od novembra 2021. do februara 2022. uspostavila svakodnevni kontrolni punkt, te je u skladu s postavljenom saobraćajnom signalizacijom vršena kontrola osovinskog opterećenja teretnih vozila – piše u odgovoru.

Policija je u tom periodu utvrdila pretovar vozila za prijevoz trupaca i oblovine firme Lelić komerc te je tom prilikom uručila dva prekršajna naloga firmi, dva za vozače i dva odgovornoj osobi u firmi.

– Policijski službenici trenutno ne vrše kontrolu jer saobraćajna signalizacija nije u skladu s općinskom odlukom o regulaciji saobraćaja – dodaje se u odgovoru.

Pojašnjeno je da su se obratili nadležnim gradskim službama sa upitom na koji je način regulisan saobraćaj na ovom mjestu i da li je saobraćajna signalizacija zabrane vozilima iznad 20 tona i ograničenja brzine na 20 kilometara na sat u skaldu s pozitivnim zakonskim propisima.

– Izvršenim provjerama u Gradskom organu uprave nije poznato ko je niti na osnovu kojeg zakonskog propisa postavio te saobraćajne znakove – navedeno je u odgovoru.

Policijska stanica Bosanska Krupa potom je uputila službeni akt nadležnim gradskim službama Grada Bosanska Krupa u kojem je zatražila uklanjanje postojećih saobraćajnih znakova s obzirom na to da “njihovo postavljanje nije regulisano nijednim važećim propisom” te zatražila da se postavi odgovarajuća signalizacija.

Najavili su i da će uputiti i urgenciju jer je “signalizacija postavljena suprotno općinskoj odluci o regulaciji saobraćaja”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79