Nekome povlastice, a TK oštećen za 450 miliona KM

Tuzlanski kanton od 2006. godine do danas oštećen je za 450 miliona KM zbog načina raspodjele javnih prihoda i povlaštenog statusa koji imaju neki kantoni. To se mora promijeniti. Istakla je ovo Elzina Pirić, predsjednica Kluba posanika PDA u Parlamentu FBiH, koja je inicirala izmjene ovog zakona, o čemu se danas izjasnila i Vlada FBiH.
Brisati odredbe

Pirić kaže da su primjenom Zakona, osim TK, najviše oštećeni ZDK i USK. Ona traži da se brišu odredbe Zakona koje daju povlašteni status Sarajevskom, Bosanskopodrinjskom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Povlastice znače da, naprimjer, policajac i učenik u TK ne vrijede kao policajac i učenik u KS. A Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji, ima najveću površinu – ističe Pirić.

Raspodjela javnih prihoda, koji podrazumijevaju poreze, takse, naknade, doprinose, vrši se na osnovu broja stanovnika u kantonu, osnovaca i srednjoškolaca te površine.

Pirić je istakla da je TK, da je raspolagao sredstvima koja su mu pripadala, mogao riješiti problem deficita, ali i podržati privredu, zapošljavanje…
Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda i predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, ranije je tražio izmjenu ovog zakona. On očekuje da Vlada najkasnije za godinu utvrdi pravce izmjena Zakona.
Kapacitet privrede

– Mi u ZDK, a vjerovatno i u drugima gdje je jača industrija, očekujemo da jedan parametar raspodjele bude kapacitet privrede. Vrijeme je za iskorak koji će podstaći ravnomjerniji razvoj – dodao je Duvnjak.
Neće odustati

Vlada FBiH danas nije prihvatila inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, navodeći da bi brisanje odnosno povlastica za četiri kantona imao negativan utjecaj na sve kantonalne budžete.

Pirić je pak poručila da neće odustati od izmjena zakona i da će ih ponovo uputiti na idućoj sjednici Predstavničkog doma, i to ovaj put u parlamentarnu proceduru, ali i pozvati kolege iz drugih kantona da učine isto.

Povlašteni status se odnosi na to da se KS, kada se saberu svi parametri, doda još toliko jer imaju koeficijent 2. Posavski kanton ima koeficijent 1,5, BPK 1,8, a Livanjski kanton 1,1. prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79