Nelson i Inzko kritikuju političare u Zenici i zatražili nezavisnost policije od politike

Nelson i Inzko kritikuju političare u Zenici i zatražili nezavisnost policije od politike


Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u zajedničkom pismu od Vladie Zeničko-dobojskog kantona zatražili su nezavisnost policije od politike.

Naime, u pismu koje je dostavljeno Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Vladi ZDK Nelson i Inzko su kazali da su u proteklih 20 godina Sjedinjene Američke Države i Ured visokog predstavnika blisko sarađivali s partnerima u ZDK kako bi se profesionalizirala policija ZDK i osnažila vladavina zakona.

“Nažalost, Zeničko-dobojske vlasti nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju te umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim uticajima politike na rad policije. Kao što vam je svima poznato, implementiranje Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK iz 2018. godine te naročito važnih odredbi o pravnoj i budžetskoj nezavisnosti Uprave policije će omogućiti odgovora, efikasan i profesionalan rad policije te služiti kao efikasna prepreka neprikladnim uticajima politike na rad policije”, poručili su Nelson i Inzko.

U pismu vlastima su naglasili da očekuju, a građani zahtijevaju, da pokažu liderstvo u poduzimanju svih mogućih mjera kako bi se osigurala implementacija pravne i budžetske nazvisnosti Uprave policije do 1. januara 2021. godine kako je predviđeno amandmanima na Zakon iz 2019. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija