Nelson i Satler o izborima: Došla je prilika da se okrene novi list, novo poglavlje

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler obratili su se danas na pres-konferenciji u Mostaru povodom održavanja lokalnih izbora u ovom gradu.

– Vrlo je moguće da su ovo izbori koji su privukli najviše pažnju posmatrača s obzirom na to da, evo, nakon 12 godina građani Mostara biraju lokalno liderstvo. Odziv za sada je doista dobar, ali nadam se da će biti još bolji i pozivam još jednom sve da izađu i glasaju. Imaju još nekoliko sati s obzirom na to da su glasačka mjesta otvorena do sedam sati – rekao je Nelson.

Što veća izlaznost, naglasio je, to će rezultati biti jasniji i samim tim, to će biti i jasnija poruka za izabrane lidere šta je to s čim treba da se uhvate ukoštac i šta je to na šta treba da fokusiraju svoju pažnju kako bi počeli rješavati pitanja od interesa za građane, prenosi Avaz.

– Mnogo je tenzija i diskusija u vezi s nepravilnostima, ali to je slučaj sa svakim izbornim procesom i mislim da je to pozitivna stvar. Ambasada SAD ima to zadovoljstvo da podržava Koaliciju “Pod lupom” koja je obezbijedila posmatrače na svim biralištima. To će pomoći da bilo koja neregularnost bude prijavljena. Nadam se da će građani kao i svi politički lideri pružiti svoju podršku i narednu godinu iskoristiti za sve potrebne reforme. Hvala svim građanima koji su izašli i izaći će da glasaju. Hvala svim predstavnicima civilnog društva koji će omogućiti da imamo transparentne izbore – rekao je Nelson.

Nelson je istakao da je vrlo jasno koji su prioriteti koje BiH treba uraditi na putu ka EU. Dodao je da je potrebno da lideri čuju ono što građani žele.

Sattler je kazao da je jedan od najpoznatijih boraca za ljudska prava Nelson Mandela kazao da stvari uvijek izgledaju nemoguće dok ih neko prvi put ne uradi.

– Jednako tako i Mostar je izgledao nemoguće, ali danas smo ovdje i čast mi je da svjedočimo vrlo važnom danu. To je moja prva poruka. Druga poruka je da jednako kao što je važan današnji dan, važan je i sutrašnji, dani koji dolaze. Da pokažemo da je došla prilika da se okrene novi list, novo poglavlje – rekao je Sattler.

Apelirao je na 35 budućih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara na konkretno djelovanje, da se što prije formira Gradsko vijeće i izabere gradonačelnik.

– Ti ljudi su izabrani ispred stranaka, ali građani su im povjerili mandat da rješavaju probleme. Moja treća poruka je da svakako Mostar koristimo i iz njega crpimo inspiraciju za sve ostale probleme, i za ostatak zemlje. Da iskoristimo ove mogućnosti da rješavamo pitanja koja su ostala u narednoj godini koja nije izborna, otvaraju se mogućnosti za rješavanje cijelog niza pitanja uključujući provedbu međunarodnih presuda. Pozivam političare da odgovore na zahtjeve građana, 80 posto njih želi vidjeti BiH u EU. Jasan poziv sa moje strane domaćim političarima na konkretno djelovanje – rekao je Sattler.

Zahvalili su svim građanima koji su izašli na birališta ili će izaći do 19 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79