Nelson odlazi, Michael Murphy novi ambasador u Bosni i Hercegovini

Američki predsjednik Joe Biden je izabrao novog ambasadora Sjedinjenih Država kojeg će poslati u Bosnu i Hercegovinu – Michaela Murphyja, potvrdila je to Bijela kuća.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom, a koji trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Nepoznato je kada će Senat preuzeti nominaciju i glasati o Bidenovom izboru, a s obzirom na to da odlaze na ljetnu pauzu, osim ovog imenovanja, na čekanju će biti brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena.

Dosadašnji ambasador SAD-a Eric Nelson ubrzo odlazi, a još uvijek se ne zna zvanično gdje će ići dalje nakon Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79