Nelson: Snaga leži u jedinstvu, vrata NATO saveza su otvorena i put je jasan

Američki ambasador u BiH Eric Nelson poručio je danas s vojne vježbe na Manjači da je ovo najveće angažovanje trupa Vojske SAD-a još od misije SFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

“Snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost. General Christopher Cavoli se vraća kući nakon što je bio pripadnik desetina hiljada američkih vojnika koji su bili ovdje na osiguranju i provedbi Dejtonskog sporazuma”, kazao je.

Naglasio je da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi”, dodao je.

Ambasador Nelson smatra da je današnja vježba dokazala “ono što smo znali radeći s BiH kao partnerom u misiji u Afganistanu”.

“OS BiH su dostigle stepen izvrsnosti u onome što rade i osigurat će ovaj put naprijed ka integracijama. Sjedinjene Američke Države su ponosne na napredak BiH i ostat će posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama”, dodao je Nelson.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79