Nema autonomije za Srbe na Kosovu

The Leader of the Vetevendosje Party and parliamentary elections candidate for Prime Minister Albin Kurti (C) addresses his supporters as they celebrate their victory in Pristina on October 6, 2019. - Opposition parties won the night in Kosovo's election Sunday taking the lead over former guerrillas who have dominated politics for the past decade. The leftist-nationalist Vetevendosje was in first place with 26 percent of the vote, followed by the centre-right LDK who had 25.2 percent after more than three quarters of the ballots were counted, the electoral commission said. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

 

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da nema autonomije za Srbe na Kosovu jer su oni građani te zemlje, ali da postoji de facto priznanje između Kosova i Srbije.

“Nema autonomije za lokalne Srbe na Kosovu. Oni su građani naše Republike i ja sam njihov premijer. Pozivamo se na okvirni sporazum Vijeća Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Ne postoji samouprava, postoji samo de facto priznanje između Kosova i Srbije”, rekao je premijer Kurti u intervjuu danom albanskom Top Channelu.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ne može biti povlaštenih nacionalnih manjina jer privilegija za nekoga može biti diskriminacija za drugoga.

“Nisam za diskriminaciju, ugnjetavanje, iskorištavanje i marginaliziranje Srba. Mi Albanci smo jedno stoljeće pod srpskom vlašću, nećemo ponoviti ništa slično i nikada nam neće pasti na pamet, ali isto tako ne možemo imati super manjinu na Kosovu. Ne možemo imati privilegirane ljude na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekoga drugoga”, kazao je Kurti.

Kurti je još jednom ponovio kako garantuje da neće biti netransparentnih rješenja koja podrivaju ustavnost te republički i demokratski poredak Kosova.

Predsjednik kosovske Vlade boravio je u nedjelju u Tirani gdje je albanske dužnosnike upoznao s procesom dijaloga sa Srbijom kao i s Bruxelleskim i Ohridskom sporazumom koji su, kako je kazao, veliko postignuće za normalizaciju odnosa između dvije zemlje, a koji i dalje nisu normalni, iako je Kosovo normalna i demokratska država.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79