Nema dovoljno dokaza: Sudija Špoljarić oslobođen optužbi za uznemiravanje uposlenice

Apelaciono odjeljenje Državnog suda donijelo je pravosnažnu presudu, kojom se Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobađa optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ovu informaciju je za BIRN BiH potvrdio Špoljarićev advokat Senad Pizović. Kako je rekao, Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva, te potvrdilo prvostepenu presudu.

“Tražit ću od VSTV-a (Visoko sudsko i tužilačko vijeće) da se Špoljariću ukine suspenzija i da se vrati na posao”, kazao je Pizović, dodavši da bi se suspenzija trebala ukinuti po sili zakona, jer je donesena do okončanja krivičnog postupka.

Početkom oktobra 2021. godine Sud BiH donio je prvostepenu presudu u kojoj je zaključeno da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Sudija Mirsad Strika je tada obrazložio pojedine tačke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene.

Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati, jer je on čovjek s “vezama”.

Žalbe na ovu presudu izrečene su početkom decembra prošle godine.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u VSTV-u u vezi sa ovim slučajem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79