Nema kraja političkom bezobrazluku SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je kako “nema kraja političkom bezobrazluku SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića”, koji krivicu za političku krizu i nefunkcioniranje zajedničkih institucija pokušavaju pripisati SNSD-u.

– Riječ je o bezobraznoj zamjeni teza jer je svima u BiH, kao i inozemstvu jasno da su Izetbegović, Zvizdić i SDA producirali krizu na nivou institucija, uporno odbijajući da ispoštuju ustavna prava i izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske – rekao je Košarac, komentirajući jučerašnje saopćenje SDA, u kojem za opstrukciju rada Parlamenta BiH optužuju SNSD.

Košarac je istakao da je SNSD s koalicionim partnerima iz Republike Srpske spreman odmah i bez ikakvih uvjetovanja ući u proces izbora novog Vijeća ministara BiH kako bi se ispoštovala volja naroda iskazana na izborima u oktobru prošle godine.

– Mi ćemo učiniti sve da što prije s političke scene ode ovo Vijeće ministara, u kojem sjede ministri koji nemaju legitimitet da predstavljaju srpski narod i Republiku Srpsku – poručio je Košarac.

On je podsjetio da aktuelni saziv Vijeća ministara u posljednjih godinu nije imao većinu ni u sazivu Predstavničkog doma, koji ga je birao, “a kamoli sada, kada SNSD, zajedno s koalicionim partnerima iz Republike Srpske, ima nadmoćnu većinu u oba doma Parlamenta BiH”.

– Apsurdno je da Vijeće ministara u takvom sastavu radi i šalje bilo kakve zakone i odluke Parlamentu koji ga nije birao, a posebno je apsurdno da su mnogi od tih ministara istovremeno i poslanici i delegati u novom sazivu Parlamenta BiH. Ako za dva mjeseca ne izaberemo novo Vijeće ministara, moglo bi se desiti da Denis Zvizdić istovremeno bude i predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Vijeća ministara, što se nikada i nigdje u zemljama parlamentarne demokratije nije dogodilo – ukazao je Košarac.

On je naglasio kako je rješenje da ti ministri odmah podnesu ostavke i da se bira novo Vijeće ministara u skladu s voljom građana na proteklim izborima.

Košarac je dodao da SDA krši Ustav BiH, Zakon o Vijeću ministara i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, u kojima su jasno i precizno propisani rokovi za izbor predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara.

– Prva sljedeća odluka koju će Predstavnički dom donijeti bit će odluka o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara. To je i ustavna i zakonska i poslovnička obaveza Predstavničkog doma, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara – naveo je Košarac.

Do tada, kaže on, nema potrebe da funkcioneri SDA obmanjuju javnost ili vrše bilo kakve pritiske.

– To im neće proći niti ćemo dopustiti da Srbe i Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama ponovo predstavljaju poslušnici Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, kako to u SDA žele i sanjaju – poručio je Košarac za Avaz.

Dvije medicinske sestre hospitalizirane, apelira se na roditelje da vakcinišu djecu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments