Nema krize: Agencija za bankarstvo FBiH kupila šest vozila vrijednih više od 384.000 KM

U Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) su za Klix.ba potvrdili da su 2019. za 384.615 KM bez PDV-a kupili šest vozila. Najskuplji među njima je bio terenac Volkswagen Touareg.

Objavili su od koje autokuće su kupili automobile javnom nabavkom.

“Predmetni postupak javne nabavke je proveden kao otvoreni postupak, objavljen javno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te se kroz utvrđenu specifikaciju karakteristika traženih vozila vodilo računa da mogućnost dostave ponuda bude omogućena za više potencijalnih ponuđača. U postupku javne nabavke agencija ja primila samo jednu ponudu, i to društva MRM Export Import Ljubuški”, istakli su u odgovoru za Klix.ba.

Kako su naveli, u skladu s utvrđenim potrebama, Planom finansijskog poslovanja iz 2019. godine, Odlukom o pokretanju postupka javne nabavke i Obavještenjem o nabavci s tenderskom dokumentacijom, kupili su sljedećih šest automobila:

  • Dva Volkswagen Golfa 7, čija je pojedinačna vrijednost 49.401 KM bez PDV-a;
  • Dva Audija A3, čija je pojedinačna vrijednost 45.299 KM bez PDV a;
  • Volkswagen Passata, čija je vrijednost 76.837 KM bez PDV-a;
  • Volkswagen Touarega, čija je vrijednost 118.376 KM bez PDV-a.

Koje su tehničke specifikacije vozila tražene i na osnovu čega su utvrđene

Nakon korone dolazi ekonomska kriza: BiH će snažno osjetiti teret rasta cijena

Potom su obrazložili koje tehničke specifikacije su bile tražene te na osnovu čega su utvrđene. Tom prilikom su ukazali da je cijena bila približna cijeni vozila u prethodnim nabavkama.

“Tehničke specifikacije su navedene u Anexu 4 tenderske dokumentacije, objavljene na portalu javnih nabavki pod evidencijskim brojem 05-367/19. Specifikacije vozila su utvrđene na osnovu potreba Agencije i dosadašnjeg iskustva u obavljanju poslova koji zahtijevaju terenski rad. Pri tome je uzeto u obzir dosadašnje iskustvo Agencije u istoj vrsti nabavke, kao i prakse istih ili sličnih institucija, a procijenjena i realizovana cijena nabavke se kretala u okvirima prethodnih nabavki vozila. Također, pri utvrđivanju tehničkih specifikacija vozila vodilo se računa da budu takve da učešće u postupku predmetne nabavke bude omogućeno za više potencijalnih ponuđača, odnosno ovlaštenih distributera vozila”, potcrtali su.
U koje svrhe se vozila koriste

Pitali smo u koje svrhe se koriste kupljeni automobili.

“Predmetna nabavka je izvršena na temelju Plana finansijskog poslovanja agencije za 2019., Plana javnih nabavki za 2019. te prije svega na temelju utvrđene potrebe za nabavku vozila, a u cilju neometanog obavljanja djelatnosti i poslova agencije. S tim u vezi, vozila koriste zaposlenici agencije u službene svrhe u skladu s internim procedurama”, odgovorili su.

Na pitanje da li se Volkswagen Touareg koristi za prijevoz direktora ove institucije Jasmina Mahmuzića, poručili su da vozila koriste uposlenici, kako su naveli, u cilju neometanog obavljanja djelatnosti i poslova u skladu s internim procedurama piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79