Nema krize: Predsjedništvo BiH za nova vozila daje 635.000 KM

Dok se Bosna i Hercegovina suočava s ekonomskom krizom uzrokovanom posljedicama pandemije koronavirusa, a vlasti molećivo upiru pogled u prijateljske zemlje kako bi im poslale sadaka-vakcine, za državne institucije krize nema.
Otkriva to nacrt budžeta za 2021. godinu, u kojem krize kao da nema, pa su predviđena ogromna finansijska sredstva za nabavku vozila, namještaja, opreme i druge troškove, čija je opravdanost upitna u ovom pandemijskom vremenu.

Računarska oprema

Posebno se u tome izdvaja Predsjedništvo BiH, koje planira potrošiti 635.000 maraka za nabavku osam vozila. Podsjetimo, u svom voznom parku ova institucija već posjeduje 36 automobila vrijednih više od 2,7 miliona KM. Predsjedništvo BiH, također, želi novi namještaj, za koji planiraju potrošiti 165.000 KM.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. u prvom čitanju. Iako je prošlo više od pola godine, još je na snazi Odluka o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH. Novim zakonom predviđen je budžet u iznosu od 1,87 milijardi KM, što je za tri posto više u odnosu na prošlu godinu.
Osim Predsjedništva, ne štede ni u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), za koje je predviđeno 1.119.000 KM. Tako su planirali nabavku namještaja za 100.000, računarske opreme za 409.500, a za nabavku novih motornih vozila 450.000 KM.

Interesi stranaka

Pavlović: Neopravdano i amoralno

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je usvajanje ovakvog nacrta budžeta pokušaj da se usaglase interesi nacionalističkih stranaka u smislu dodjeljivanja prava dodatnog trošenja novca koji će „djelimično završiti u džepovima lidera ili ministara tih stranaka“.
– Kada pogledamo povećanje, koje je potpuno neopravdano i amoralno u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo, mogu da kažem da to što su usvojili u nacrtu predstavlja potpuno odstupanje od realnog života, ekonomskih problema i potreba građana – istakao je Pavlović.

Na štetu građana

S obzirom na to da su troškovi ministarstava i drugih institucija predviđeni uglavnom za plaće, nabavku automobila i višemilionske opreme, Pavlović kaže kako je to u vrijeme krize nedopustivo te da je urađeno na štetu građana.
– U vrijeme pandemije povećavati budžet na račun pojedinih ministarstava, i to na neracionalne troškove, nedopustivo je i neoprostivo. Da smo normalna država, to bi podrazumijevalo ostavke resornih ministara koji su te troškove tražili – rekao je Pavlović.

Politička trgovina

Ministarstvo vanjskih poslova budžetom za 2021. planira zaposlenje još 15 osoba u administraciji, a Pavlović smatra da taj čin predstavlja političku trgovinu na račun bh. građana.
– Pokušavaju se uhljebiti još neki ljudi prije izbora sljedeće godine, jer, kako stoje stvari, vrlo je vjerovatno da neće ostati ista struktura stranaka na vlasti. Potpuno je jasno da je to što se radi plod potreba određenih stranaka kako bi još nekoga uspjeli uhljebiti, jer možda to neće moći poslije izbora 2022. godine – zaključio je Pavlović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79