Nema milosti: Telefonom dobili otkaze! 70 radnika bh. kompanije ostalo bez posla!

U tekstilnoj firmi “Dubicotton” iz Kozarske Dubice, koja je u italijanskom vlasništvu i bavi se preradom pamuka, desila se loša situacija za 70 radnika koji su ostali bez posla. Kako su radnici saznali, otkazi su im uručeni putem telefonskog razgovora, tačno na početku kolektivnog odmora koji će trajati cijeli august.

Firma “Dubicotton” jedina je na ovim prostorima koja se bavi preradom pamučnih i viskoznih vlakana, ali uprkos tome, radnici su se suočili s nezapamćenom krizom. Već od 2016. godine, ovo je treće masovno otpuštanje radnika u ovoj kompaniji, što je izazvalo strah među zaposlenima koji su naslućivali da bi moglo doći do otkaza, ali nisu ni sanjali da će ih biti toliko.

Jedan od radnika, koji nije mogao sakriti ogorčenje zbog ove situacije, izjavio je: “Rekli su nam da je razlog našeg otpuštanja smanjen obim posla, koji je uzrokovala svjetska ekonomska kriza. Zvali su telefonom i saopštili radnicima ovu odluku. Među njima ima radnika koji su primljeni i na određeno i na neodređeno, a prema mojim saznanjima, 70 radnika je ostalo bez posla. Žao mi je što je do ovoga došlo, jer je plata bila redovna, regularno smo bili prijavljeni, na to ne mogu da se žalim.”

Drugi radnik, koji je također proglašen za tehnološki višak, kaže da je zapravo zahvalan što su mu uručili otkaz, jer je godinama trpio psihološko maltretiranje na radnom mjestu. “Telefonom su javili da sam tehnološki višak i da sam do 1. septembra kod njih zaposlena, kao i da poslije petog dođem po radnu knjižicu. Da ćemo bez posla ostati mnogi smo naslućivali, jer se obim posla počeo smanjivati. Kako je materijal trošen, tako su strojevi gašeni. Pričaju i da neće biti treće smjene, kao i da će plata biti manja, ali ne znam koliko je to tačno. Iskreno, bez obzira na to što imam dva kredita, porodicu, djecu, hvala im na otkazu, jer više neću morati gledati mnoge neregularnosti, trpjeti mobing, jer prava nisu ista za sve radnike”, istakla je radnica.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, koji je bio u kontaktu s direktorom fabrike, izjavio je: “Svi će dobiti rješenje da su tehnološki višak, u kome će pisati koja prava imaju. Imaju otkazni rok od 30 dana, a kako sam čuo od direktora, to je cijeli ovaj mjesec, jer su na kolektivnom odmoru, i da će od septembra otići iz firme, kada će im biti isplaćena otpremnina u skladu sa zakonom, kao i isplaćene sve plate i doprinosi.”

Ipak, direktor “Dubicottona”, Dražen Vidović, tvrdi da su sva zakonska regulativa ispoštovana i da su bili prisiljeni uraditi ovo zbog kretanja na tržištu Evrope i svijeta. “Kriza koja je počela još od pandemije virusa korona, pa sve do rata u Ukrajini, dovela je do situacije da smo morali redukovati našu proizvodnju, preorijentisati je na artikle koji su trenutno traženi na tržištu, i ovo je privremena mjera. Manje od trenutnog broja radnika nećemo ići, jer opstanak i proizvodnja firme nisu upitni, a sada imamo 290 radnika”, istakao je Vidović za Nezavisne novine.

Sindikat je dobio obećanja od direktora da će, ako uslovi dozvole, pozvati nazad radnike koji su proglašeni za tehnološki višak, jer ova fabrika ima specifičan sistem rada i jedina je predionica pamuka na Balkanu. Nadaju se da će se tržište uskoro stabilizovati i da će se radnicima pružiti nova prilika za zaposlenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79