Nema nedodirljivih: Sve je više mlađih zaraženih

Gošća Dnevnika 2 na Federalnoj televiziji bila je dr. Dina Tanović, specijalist pneumofiziolog na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Govoreći u tome šta je uzrok da je sve više mladih oboljelo od koronavirusa, dr. Tanović ističe kako je očito da više nema nedodirljivih. Novi sojevi su mnogo zarazniji i izazivaju drugačije kliničke slike nego dosad. Broj zaraženih je mnogo veći, a pacijenata ima s kliničkim slikama od teških preko srednje teških do izuzetno teških – koji imaju i brojne komplikacije. Sam virus ne izaziva pneumoniju, to je sistemska bolest, uzrokuje brojne komplikacije, udružene sa samom upalom pluća.

Dr. Tanović podsjeća kako je ranije pogođena bila stara populacija, ali da je sada na red došla mlađa.

Na kraju je dala savjet za oboljele i one koji se liječe kod kuće – najvažnije je boriti se sa simptomima. Ako je povišena temperatura – skidati je, u slučaju “gladi” za kisikom, potrebno je javiti se ljekaru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79