Nema odgovora Vlade TK: Očajne radnice “Borca” iz Banovića ne mogu u penziju

Vlada FBiH za ovih pet radnica izmirila je dug prema Fondu PIO/MIO, a ostalo je samo da se kanton pobrine za dio dugova prema kantonalnim institucijama.

Radnice konfekcije “Borac” iz Banovića danas su došle pred sjednište Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona. Njih pet traži da im Vlada TK uplati neizmirene obaveze za zdravstveno osiguranje i naknadu za nezaposlenost, da bi stekle uvjete za odlazak u penziju.

Vlada FBiH za ovih pet radnica izmirila je dug prema Fondu PIO/MIO, a ostalo je samo da se kanton pobrine za dio dugova prema kantonalnim institucijama.

– Trenutno nas pet na prvoj listi. Prije sedam mjeseci uplaćeno sve osim duga za zdravstveno osiguranje. Obratili smo se Federaciji i rečeno nam je da kanton uplatiti, a oni nam kažu nemaju ništa s tim. FBiH je uplatila sve i uvezala, a morao je kanton za zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost – pojašnjava radnica Nazifa Đezić.

Ona kaže da je deset puta bila u Sarajevu u Vladi FBiH i da joj je rečeno da je ostalo da Tuzlanski kanton izmiri ostataka obaveza.

Refija Bosankić kaže da uvezivanje staža čeka od 2011. godine, da nema nikakvih primanja i da je narušenog zadravlja.

– Ja na cesti tražim svoja oprava i ne daju mi. Želim da mi se riješi ovo moje pitanje i dosta mi je svega – kaže Refija Bosankić.

Iznos koji Vlada TK treba da uplati iznosi oko 20.000 maraka, a premijer TK danas nije imao konkretan odgovor kada je u pitanju problem radnica “Borca”.

– Neuvezani staž imaju mnoge firme i mi u skladu sa propisima provodimo procedure. Ono što je u nadležnosti Vlade TK, mi ćemo uvezivati, komisija postoji koja obavlja taj posao. Postoji novac na escrow računu, to su sredstva iz privatizacije i njihova upotreba je ograničena zakonskim propisima – rekao je danas Suljkanović.

Iako radnice tvrde da je dio neizmirenih obaveza u nadležnosti TK, premijer je ustvrdio nešto drugo.

– Ne možemo govoriti da je dužna Vlada TK, ukoliko su preduzeća od federalnog značaja. FBiH treba da skrbi o njima, oni su u stečajnom postupku i stvar je stečajnog upravnika kome će kandidovati projekte i propise za uvezivanje staža – rekao je Suljakanović.

Radnicama je danas rečeno da je ministrica Sandra Memić na bolovanju, a sekretar ministarstva Anto Iljkić na godišnjem odmoru. Primio ih je pomoćnik ministrice Nurdin Muhamedbegović, ali njihovi zahtjevi nisu ispunjeni prenosi Faktor.

 

Otišao u lov i nestao, traže ga već 11 dana

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments