Nema plate, a ti se pitaš što!?

Veoma velik broj članova grupe mi se obratilo sa jednim problemom, pa da sada napišem svima koji se budu pitali koja su vaša prava i šta možete učiniti.

Nema plate, a ti se pitaš što!?

Piše: Dražan Pejaković

Problem, pitanje glasi:
– „Otišao(la) sam na bolovanje, godišnji odmor,prestao/la sam raditi, ali mi poslodavac nije isplatio dio plate koje je trebao u koverti! Šta da ja sada radim, imam li ja ikakva prava?”
Odgovor je brutalno jednostavan:

– „Nemate apsolutno nikakva prava, a ono šta možete uraditi jeste reći da ćete prijaviti inspekciji pod pretpostavkom da se ne bojite gubitka „posla“ (nije posao ako će vas zakidati na plati, to je robovanje).

„Poslodavac“ (Robovlasnik) je uredno uplatio platu na banku i samim time izbjegao bilo kakvu odgovornost“.

Ono šta vi možete da uradite jeste prije stupanja u radni odnos da vam se kaži da li je sva plata na banku (ako kažu da jeste neka piše i na ugovoru), ako oni mogu postavljati pitanja vama možete i vi njima.

Gorka iskustva mobinga u BiH: Nakon dženaze majci otkaz zbog „nejavljanja“ na posao

Ukoliko vam kažu da ima dio plate na ruke možete se pozdraviti sa tim iznosom kada odete na bolovanje, godišnji odmor i naravno na zadnju kovertu kada prestanete raditi.
Poslodavci se služe tom kovertom iz više razloga jedan je UTAJA poreza, a druga je UCJENA prema vama da danas sutra kada prestanete raditi se upitate da li ćete dobiti zadnju platu, služe se iz razloga kada ste na bolovanju ili godišnjem ne isplate taj dio pod pričom “Pa nisi radio(la).”

Osobe koje ne pristanu na platu u koverti neka odu do inspekcije ili pošalje mail poreskoj i radnoj inspekciji dopis gdje će te napisati kod kojeg poslodavca ste bili, adresu, ime i prezime odgovorne osobe te da vam je rečeno da dio PLATE DOBIJATE NA RUKE.
Samo sa silnim dopisima inspekcija može stati u kraj svim poslodavcima koji dio plate isplaćuju na ruke.

„Neko će se složiti sa ovim postom, neko ne, ali činjenica je takva da prava gubiš“…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79