Nema podrške za ukidanje jubilarne naknade u Domu naroda PSBiH

Iako su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili na današnjoj sjednici da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatra izmjena zakona kojima bi se ukinula jubilarna naknada za izabrane i imenovane bh. zvaničnike, takvu izmjenu nisu podržali.

Delegat iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), koji je predložio takvu dopunu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kazao je da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju te se upravo radi ublažavanja socijalne realnosti i predlaže takva izmjena.

Drugačiju izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH predložio je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali je Ustavnopravna komisija Doma naroda ocijenila da ona nije u skladu s Ustavom te prilikom glasanja nije bilo entitetske podrške za takvo mišljenje Komisije o čemu će se pokušati postići saglasnost unutar Kolegija.

Ta izmjene zakonskog rješenja koje regulira plaće i naknade u bh. institucijama odnosila se na produženje radnopravnog statusa izabranih osoba i zvaničnika. Delegati su usvojili izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u drugom čitanju koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u drugom čitanju prenosi Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79