Nema razloga za paniku: Dom zdravlja Zenica nove boce kisika nabavio od ovlaštenog distributera

Dešavanja oko snabdijevanja kisikom u JU Dom zdravlja Zenica dodatno su zakomplikovana odlukom o povlačenju boca s kisikom iz ambulanti, a iz JU Dom zdravlja Zenica su poručili da je to urađeno preventivno do dobivanja analize kvalitete kisika kojeg su nabavili od firme Istrabenz plini iz Breze.

Na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama, ali i u medijima vidljiva je prepiska između ljekara Doma zdravlja Zenica u kojoj se traži da se boce iz intervencije premjeste u druge prostorije i pripreme za transport što je dodatno zabrinulo javnost.

Međutim, iz JU Dom zdravlja Zenica su kazali da je izmještanje boca ustvari odogovornost direktorice Mersije Kasumović koja je donijela odluku da se boce izmjeste.

“Istog dana (op.a. kada je objavljena informacija o nabavci medicinskog plina) je od firme ‘Istrabenz plini’ d.o.o. Breza zatraženo da dostave certifikat o kvaliteti medicinskog kisika, koji je dostavljen, ali je bez obzira na to, iz preventivnih razloga, donesena i Odluka o povlačenju i uskladištenju medicinskih kisik boca u zasebnu prostoriju, što potkrijepljuje akt od 29. septembra”, navode u JU Dom zdravlja Zenica.

Dodali su da odgovorno postupanje, kao i povlačenje medicinskih kisik boca, kako bi osigurali da iste preventivno ne budu u upotrebi, nikako ne odgovara natpisima da se bilo šta pokušava sakriti.

“Viber prepiske koje se plasiraju na društvenim mrežama, ali i na portalima, nikako ne odgovaraju istini. Eventualne neformalne Viber prepiske mogu se dovesti u vezu isključivo sa postupanjem po Odluci o povlačenju medicinskih boca. Želimo istaći i to kako smo istovremeno pokrenuli postupak nabavke kisika od ovlaštenog dobavljača od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, a da smo za potrebe rada obezbijedili neophodan medicinski kisik, od strane ovlaštenog dobavljača, za normalno odvijanje procesa rada”, stoji u reakciji Doma zdravlja.

Također, Istrabenz plini dostavio je i dokumentaciju testiranja kisika obavljenu u Italiji, a koju je medijima proslijedio zenički Dom zdravlja.

S obzirom da se u javnosti špekulisalo i o kvaliteti kisika u Kantonalnoj bolnici Zenica, reagovali su i iz ove ustanove dodavši da su sve vrijeme kisik nabavljali isključivo od Messera koji je ovlašten za ovu uslugu.

“JU Kantonalna bolnica Zenica, za liječenje svojih pacijenata, medicinski kisik nabavlja od dobavljača MESSER. Imamo potpisan ugovor o nabavci nakon provedene procedure javne nabavke. U vrijeme pandemije nismo imali nikakvih smetnji u nabavci kisika”, stoji u reakciji Kantonalne bolnice Zenica.

Podsjetimo, Transparency International BiH je dobio zvaničnu potvrdu Agencije da dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.

Radi se o kompanijama TGT Tehnogas, Istrabenz plin doo Breza, Kras doo Laktaši, Tehnogas Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

Također, Kantonalno tužilaštvo ZDK otvorilo je istragu zbog sumnjive nabavke kisika u JU “Dom zdravlja” Zenica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79