Nema registrovane zaraze hepatitisom A: Posljednji put slučaj u KS zabilježen tokom rata

U Kantonu Sarajevo, Hepatitis A posljednji put je zabilježen tokom rata, izjavila je za N1 Vesna Hadžiosmanović, infektologinja u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” Sarajevo.

“Što se tiče epidemiološke situacije u državnoj bolnici, mogu da kažem da nismo do sada imali registriran niti jedan slučaj hepatitisa A. To je zarazna žutica koja se prenosi fekalno oralnim putem. Posljednja epizoda epidemije hepatitisa A u našem kantonu registrirana je 1993. ili 1994. godine, u onim ratnim uvjetima, a do sada nismo imali registriran, nakon tog perioda, niti jedan slučaj zaraznog hepatitisa A”, kazala je Hadžiosmanović.

U Zavodu za javno zdravstvo FBIH, danas je, zbog Bajrama, neradni dan za one koji proslavljaju, tako da niko od nadležnih iz te ustanove nije dostupan za izjavu o mogućnosti postojanja Hepatitisa A na području cijele FBiH.

Podsjetimo, zabrinutost od zaraze i u našoj zemlji dolazi nakon vijesti da se virus naglo proširio među srednjoškolcima u Zagrebu.

Naime, od početka marta do sad zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa A u Zagrebu, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane onečišćene stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, piše N1.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79