Nema rješenja: Zenički rudari ostali u jami Stranjani i treća smjena odbija raditi!

Kako su i obećali, rudari druge smjene jame “Stranjani” Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica nisu izašli iz jame, saznaje “Avaz”.

Nedostatak radnika

Podsjetimo, rudari “Stranjana” obustavili su rad u znak protesta zbog nedostatka dovoljnog broja radnika. Tako su najprije rudari prve smjene odbili sići u jamu, a potom je druga smjena sišla u jamu, međutim, odbili su da rade.

Oni su poručili da neće izaći iz jame sve dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je “vraćanje” deset kopača koji su preraspodijeljeni u jamu Raspotočje.

Kako je pojasnio Nijaz Vardo za “Avaz”, predsjednik Sindikata RMU Zenica, rudari odbijaju raditi jer iz jame “Raspotočje” nije “vraćeno” deset njihovih kolega, kako im je prethodno obećano

Riječ je o radnicima koje je menadžment RMU Zenica rasporedio u jamu “Raspotočje”, te se sada rudari koji rade u jami “Stranjani” bune zbog manjka radne snage – pojašnjava on.

U jami se trenutno nalazi jedna brigada rudara, a na posao je došla i treća smjena.

Kako saznajemo, upravo je završena prozivka treće smjene, međutim, rudari neće sići u jamu, nego će se zadržati z krugu jame.

Naredna prozivka rudara je u 5 sati. Međutim, rudari poručuju da će ostati istrajni i neće izaći iz jame.

Naime, sporno je što su Stranjani prošli mjesec dali proizivnju od 7.600 tona uglja, sa brigadom koja je brojala od devet do 13 ljudi. Sada rade pripremu za nove pogone, međutim, nemaju ljudi.

Do sada je iz jame Raspotočje vraćeno 20 ljudi, a preostalo je da se vrati još njih deset, kako bi radili u punom kapacitetu. Zbog nedostatka ljudi, ali i povećanog tempa rada, rudari idu na bolovanja jer ne mogu izdržati ogroman priliv posla.

Deset kopača

Danas su zatražili da se vrati deset kopača, međutim, naišli su na negativan odgovor, nakon čega su odlučili na ovaj način primorati Upravu da im vrate radnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79