Nema strategije niti planskog usmjeravanja sredstava za zaštitu naslijeđa u Federaciji BiH

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježen je ove godine s radnom temom “Katastrofe i sukobi kroz objektiv Venecijanske povelje”, kojom se obilježava 60 godina od njenog nastanka. Razgovor za Fenu s direktorom Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, Robertom Stergarom, otkrio je nekoliko ključnih aspekata vezanih uz zaštitu kulturne baštine, posebno u kontekstu klimatskih promjena i odnosa prema spomeničkoj baštini u Bosni i Hercegovini.

Venecijanska povelja, koja je proizašla iz spoznaje o jedinstvu ljudskih vrijednosti i zajedničkoj odgovornosti za očuvanje naslijeđa, postavila je principe zaštite i restauracije koji i danas stoje kao temelj zaštite kulturne baštine. Stergar naglašava da su efekti klimatskih promjena možda i najveća prijetnja kulturno-historijskom naslijeđu, što se očituje kroz fizičke, socijalne i kulturne promjene. Ekstremne promjene u klimi, poput poplava, suša i erozije, direktno utječu na oštećenje struktura i materijala od kojih su izgrađeni spomenici kulture.

Uloga Venecijanske povelje, postaje ključna u suočavanju s izazovima klimatskih promjena. Stalno nadgledanje i rana detekcija oštećenja omogućuje adekvatne intervencije koje mogu ublažiti negativne utjecaje klimatskih promjena na kulturno-historijsko naslijeđe.

U BiH, odnos prema spomenicima kulture još uvijek ima svoje izazove. Nakon 1995. godine, nedostaje jasna strategija zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, iako postoji institucionalna briga već 78 godina. Spomeničko naslijeđe u BiH tokom rata pretrpjelo je teška oštećenja, a posljednjih godina sredstva za njegovu zaštitu su sve skromnija. Bez institucionalnog i porodičnog odgoja koji naglašava važnost i poštovanje kulturne baštine, mladi se ne upućuju na njen značaj.

Stergar naglašava da su spomenici kulture svjedoci našeg postojanja te da nas definiraju kao pojedince i društvenu zajednicu. Zaštita kulturne baštine zahtijeva jačanje institucija, zakona i propisa te plansko i programsko djelovanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79