Nema trajnog rješenja: Izmješteno 160 migranata sa dvije lokacije na području Cazina

Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Cazina na dvije lokacije, Šturlić i Hadžin Potok, gdje su migranti boravili u improvizovanom smještaju.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na pomentim lokacijama zatekli 160 migranta među kojima je bilo 19 porodica sa 29 malodobne djece. U najvećem broju riječ je o državljanima Afganistana i Irana, te je izvršena njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar LIPA. Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Borići i Lipa.

Aktivnosti su provedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a USK-a, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno je pet maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog Kantona, te će se ovakve aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79