Nema više novca za sulude projekte u turizmu i u ugostiteljstvu

Vlada Republike Srpske odustala je od finansiranja projekata u oblasti turizma i ugodstiteljstva. Ovaj javni poziv godinama privlači veliku pažnju javnosti jer je veoma teško pronaći poveznicu između turizma i projekata za koje se dobijalo i do 30.000 maraka.

Naime, kako je potvrđeno za CAPITAL, Ministarstvo trgovine i turizma ove godine nije raspisala niti planira raspisivati konkurs.

“Planirano je da budžetska sredstva obezbijeđena za ove namjene budu preusmjerena na pomoć privrednom sektoru Republike Srpske u prevazilaženju posljedica pandemije virusa korona, na način i u rokovima koji će biti definisani posebnim dokumentima, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana”, rečeno nam je u ovom ministarstvu.

U prethodne dvije godine vlast je finansirala bukvalno sve i svašta.

Tako je na primjer, prošle godine ministarstvo dijelio novac privatnim zdravstvenim ustanovama za kupovinu aparata za snimanje zuba i rendgen aparata.

Novac su dijelili i brojnim kafićima i to za zastakljivanje bašta i nabavku opreme i mobilijara.

Mnogima je ostao upamćen i slučaj Kazneno – popravnog doma u Foči, koji je dobio neutvrđeni novčani iznos za rekonstrukciju mokrog čvora i kanalizacije.

Generalno, novac za finansiranje projekata u oblasti turizma se jednim dijelom davao preko konkursa, dio je odobravala ministrica, a u pojedinim slučajevima je intervenisala i Vlada Republike Srpske.

Primjera radi firma “Stars&more” dobila je po ubrzanoj proceduri 500.000 maraka za koncert koji je održan tek ove godine.

Iz iste kase, mimo svih pravila i procedura novčano se pomagao i “Andrićgrad” zajednički projekat Vlade Republike Srpske i režisera Emira Kusturice.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je kako je dio novca putem granta odobren za finansiranje projekata čije aktivnosti ne predstavljaju prioritete definisane Strategijom razvoja turizma Republike Srpske.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79