Nema više projekcija na Vijećnici: 7397 građana misli da je to ispravna odluka

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se oglasila nakon što je Gradsko vijeće prihvatilo njen prijedlog kojim je zabranjena većina projekcija na zgradi Vijećnice.
Gradsko vijeće je jednoglasno sa 25 glasova “za” podržalo njen prijedlog koji će imati izuzetke.

“Danas je gradsko vijeće jednoglasno usvojilo moj prijedlog o ukidanju osvjetljenja/projekcija na Vijećnici. Zahvaljujem se za veliku podršku svim mojim dragim sugrađanima. Vi ste moja najveća snaga, motiv i vjetar u leđa. Hvala Klix.ba na anketi, preko 80 posto građana smatra ovaj potez ispravnim”, poručila je gradonačelnica Karić.

Posebno se zahvalila na poruci koju je dobila od akademika Esada Durakovića piše Klix.

Fasada Vijećnice više neće biti osvjetljena osim u posebnim prilikama

“U vezi s posljednjim pritiscima na Vas i Vašim reakcijama na zahtjeve za “svjetlosne zloupotrebe” fasade naše veličanstvene Vijećnice, molim da primite izraze moje najsnažnije podrške. Vijećnica je ne samo jedno od najljepših zdanja u nas nego je simbol našeg patriotskog dostojanstva i otpora, ona je bila stravična lomača, kao fakat i kao simbol kulturocida.

Plakao sam kada sam sa Bistrika gledao kako spaljuju našu Vijećnicu i naše nebrojene knjige u njoj. Stoga Vas molim da istrajete u odluci da ne dopustite kaljanje toga zdanja, toga dragocjenog simbola našeg stradanja i našeg dostojanstva”, stoji u poruci Durakovića.

Izuzeci u kojima će Vijećnica moći biti osvijetljena su događaji od značaja za BiH te važni datumi za Grad Sarajevo, a to su:

  • Dan opsade Grada Sarajeva;
  • Dan Grada Sarajeva;
  • Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu;
  • Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;
  • Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79