Nema više ružne rupe od dva metra u centru Sarajeva! (FOTO)

Građevinska jama na mjestu bivšeg Feroelektra, dubine dva metra, koja je predstavljala opasnost za građane i njihovu imovinu, kao i za odvijanje saobraćaja na obližnoj saobraćajnici, zatrpana je, čime je otklonjena opasnost, kao i eventualne posljedice.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad naložila je 2. septembra kompaniji Kol d.o.o. – inače investitoru radova u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16, na mjestu bivšeg Feroelektra, da u roku od 10 dana izvrši zatrpavanje građevinske jame na ovoj lokaciji.

“Radovi na ovom gradilištu obustavljeni su još od prošle godine, a građevinska jama se usljed većih padavina punila vodom te je dolazilo do plavljenja podrumskih prostorija okolnih zgrada. Općinski inspektori kontinuirano su nadgledali ovo gradilište te su donijeli rješenje o otklanjanju opasnosti, a kada je investitor propustio da postupi po rješenju i nastavi radove, protiv njega je donesen i prekršajni nalog u iznosu od 10.000 KM”, kažu iz Općine Stari Grad.

Kao krajnja mjera investitoru je upućena obavijest da u roku od 10 dana izvrši zatrpavanje jame, a ukoliko to ne učini, radove će izvesti Općina Stari Grad, a na teret investitora.

“Suočen s mogućnošću plaćanja troškova u iznosu od 100.000 KM, koliko je procijenjeno zatrpavanje jame, investitor je sam pristupio ovim radovima. Investitoru je također naloženo da ukloni građevinsku ogradu, očisti teren i javnu površinu vrati u ispravno stanje, za neometano kretanje pješaka”, naglašavaju iz Starog Grada.

Podsjećamo, Općina Stari Grad je 2016. godine prodala firmi Kol d.o.o. vlasništvo nad 65 posto objekta bivšeg Feroelektra za 3.006.311 KM, a prethodno je investitor otkupio vlasništvo nad 35 posto dijela objekta od drugog vlasnika te izmirio obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.

Investitor je tada najavio izgradnju hotela Hilton na ovoj lokaciji u roku od 18 mjeseci. Tek nakon četiri godine Investitor “KOL” d.o.o. je Službi za opću upravu i inspekcijske poslove 16. 4. 2020. godine prijavio početak građenja poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79