Nemaju uskladištene opreme: Kome je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo donirane respiratore i lijekove?

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine od početka pandemije koronavirusa dobilo je niz donacija u medicinskoj opremi i određenim vrstama lijekova.

– Do danas je isporučena medicinska oprema po osnovu potpisanog Ugovora o donaciji između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH. Ugovor je potpisan 10. aprila, a nakon toga i sa zdravstvenim ustanovama u BiH. Zdravstvenim ustanovama su isporučena dva velika respiratora, četiri mala i 40.000 zaštitnih maski. Ukupna vrijednost donacije je 61.320 eura – kazali su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH, te dodali kako je donirana oprema isporučena na dan potpisivanja ugovora.

Kako su naveli iz Ministarstva, po jedan veliki i mali respirator, te maske dobio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica Mostar mali respirator i maske, Opća bolnica Jajce mali respirator i maske, Dom zdravlja Čapljina je dobio maske, bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu isporučeni su mali respirator i maske, bolnici u Nevesinju maske, dok je bolnica u Trebinju dobila veliki respirator i maske.

Vrijednost velikog respiratora je 14.290 eura po komadu, malog 3.585 eura dok je vrijednost zaštitnih maski 0,46 eura po komadu.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH je 28. aprila na osnovu Rješenja o saglasnosti/odobrenja za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH, dobijenih od Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, zaključilo Ugovor o donaciji, kojim je Lek Pharmaceuticals d.d. donirao BiH 22.800 tableta lijeka Hydroxychloroquine Sulfate – istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nakon provedene procedure uvoza ovog lijeka, on je uskladišten u veledrogeriji PHOENIX Pharma, te je ministarstvo izvršilo komisijski prijem lijeka Hydroxychloroquine Sulfate.

– Nakon toga izvršena je distribucija u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar (20/100 kom), JU bolnica Travnik (12/100 kom), JZU bolnica Nevesinje (5/100 kom), JZU bolnica Trebinje (5/100 kom), JZU bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo (5/100 kom), JZU Univerzitetska bolnica Foča (5/100 kom), JZU kantonalna bolnica Goražde (12/100 kom), JU Kantonalna bolnica Zenica (20/100 kom), Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” (12/100 kom), JZU bolnica “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor (5/100 kom), JZU Univerzitetsko-klinički centar RS-a (45/100 kom), JZU kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubljankić” Bihać (12/100 kom), JZU bolnica “Sv. Vračevi” Bijeljina (5/100 kom), Županijska bolnica Orašje (12/100 kom), JZU “Zdravstveni centar Brčko” (3/100 kom), JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla (20/100 kom), JZU bolnica “Sv. Ap. Luka” Doboj (5/100 kom) i JZU bolnica Zvornik (5/100 kom) – dodali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na osnovu suglasnosti Predsjedništva BiH od 23. aprila, izvršena je razmjena diplomatskih nota između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade Japana u BiH, na osnovu čega Vlada Japana odobrava BiH isporuku 12.200 tableta lijeka Avigan, u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od COVID-19 zarazne bolesti.

– Avigan se do sada koristio u liječenju virusnih infekcija i pokazao se djelotvornim u sprečavanju razmnožavanja SARS-COV-2 virusa. Primopredaja lijeka Avigan provedena je 17. juna u prisutnosti ministrice civilnih poslova BiH i ambasadora Japana u BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a, narednih dana izvršit će distribuciju ovog lijeka Medicinskom fakultetu Banja Luka i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koji će zajedno sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva i njihovim odjelom za farmakovigilancu, koristiti i pratiti primjenu ovog lijeka u skladu s medicinskim smjernicama. Ministarstvo civilnih poslova BiH nema uskladištene opreme – zaključili su iz Ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79