Nemar i sebičnost: Više od polovine roditelja ignoriše obavezu plaćanja alimentacije

Alimentacijski fond u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zaživio, uprkos obećanjima i naporima organizacija i institucija. Ovaj izostanak stvara probleme za mnoge razvedene roditelje koji se suočavaju s teškoćama u naplati alimentacije od strane bivših partnera.

Uprkos nedostatku preciznih podataka o opsegu problema, institucije poput Ombudsmana za ljudska prava BiH svake godine zabilježe značajan broj žalbi, posebno u slučajevima visokokonfliktnih razvoda.

Situacija se dodatno komplicira činjenicom da entitet Republika Srpska jest donio Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece u junu 2022., ali se daljnji koraci nisu poduzeli.

Federacija Bosne i Hercegovine nije ostvarila osnivanje fondova, uprkos ranijim inicijativama.

Različiti faktori doprinose problemu neplaćanja alimentacije, često od strane očeva, uključujući rad na crno, promjene prebivališta, prijavljivanje minimalnih prihoda, skrivanje imovine i bijeg u inozemstvo.

Nedostatak adekvatnih kazni i neefikasnost pravosudnog sistema često sprječavaju roditelje da ostvare svoja prava u vezi s alimentacijom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79