Nemoguće doći na red za upis djeteta u JU Djeca Sarajeva: Roditelji najavili pravnu borbu

Redovi, čekanja, administracija, papiri, uvjerenja su sastavni dio života Bosanaca i Hercegovaca. I dok se milioni troše na servere, sisteme, umrežavanja, računare građani i dalje za bilo šta moraju nositi registratore papira, dokaza, uvjerenja.

Koriste se jedino printeri i toneri, jer se sve živo mora po hiljadu puta isprintati i nosati.

Naravno da su i termini kod nas nepoznanica, to ne postoji. Dolazi kad ko hoće i može, i naravno stoje u redu beskonačno dugo, odnosno onoliko dugo dok se službenik ne smiluje da malo počne i raditi. Posljednja u nizu apsurdnih situacija je upis mališana u JU Djeca Sarajeva.
Veliki broj mališana je ove godine ostao neupisan u vrtić, ali ovaj put ne samo zbog ograničenih kapaciteta ove Javne ustanove, nego zbog načina upisa koji ne odgovara nikome, osim službeniku koji radi na upisu. Radno vrijeme službe je do 17 sati, taman do koliko radi i većina roditelja. Uprkos tome što je još uvijek na snazi epidemija koronavirusa roditeljima nije dozvoljeno da apliciraju e-mailom ili poštom.

– Potrebno je doći lično sa papirima, stajati u redu koji se nije pomjerao satima da bih predala dokumente u vrtić u Općini Centar. Posljednji dan upisa tačno u 17 sati službenica je zatvorila vrata uprkos tome što nas je u redu ostalo desetine. Uzeli smo izlaz sa posla, u redu su stajale i trudnice, samohrane majke. I dan prije sam pokušala, stajala u redu tri sata i morala sa se vratiti na posao.

A obrada predmeta podrazumijeva samo da dođete na red i da vam službenica da broj protokola. Pa jel moguće da nam se i ovo dešava, pita se ogorčena Sarajka koja je za portal Crna hronika najavila i pravnu borbu

Nakon što je rok za upis djece u vrtiće istekao, a desetine djece ostalo neupisano zbog procedure, roditelji su najavili pravnu borbu smatrajući da im je uskraćeno po zakonu zagarantovano pravo apliciranja putem pošte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79