Nenad Božić, koji je izmasakrirao oca, ostaje na psihijatriji

Građani Pala ne moraju se više bojati Nenada Božića (45), koji je u septembru prošle godine kuhinjskim nožem izmasakrirao oca, a potom krvav izletio na ulicu, jer će on duže vrijeme ostati u sokolačkoj psihijatriji.

Duševni bolesnik

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu donijelo je 21. januara konačno rješenje, kojim je Božiću izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

– Izrečena mjera trajat će dok postoji potreba za liječenjem i čuvanjem Nenada Božića – istaknuto je u saopćenju Okružnog suda Istočno Sarajevo.

Sud se odlučio na ovu mjeru nakon što je prihvatio mišljenje tima vještaka da je Božić u vrijeme ubistva bio neuračunljiv. Vještaci su utvrdili da boluje od trajne duševne bolesti te da ne shvata adekvatno značenje djela koje je učinio i da nije bio u mogućnosti da upravlja svojim postupcima.

Božićev branilac, advokat Aleksandar Majkalović sa Pala potvrdio nam je da se Božić od oktobra prošle godine nalazi na Sokocu.

Omogućena žalba

– On se sve vrijeme nalazi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac, gdje će i ostati – kazao nam je advokat Majkalović.

Protiv najnovijeg rješenja dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, ali advokat Majkalović kaže da će odluku o tome donijeti nakon konsultacije s Božićevom rodbinom.

Imao šizofreniju

Policija je Nenada Božića 17. septembra u 8.15 sati uhapsila u dvorištu porodične kuće nakon što su građani javili da su ga vidjeli kako hoda ulicom u donjem vešu, krvav i s nožem u ruci. Oca je ubio bez nekih posebnih motiva. Tužilac je još prilikom određivanja pritvora predočio medicinsku dokumentaciju Doma zdravlja Pale, prema kojoj je Nenadu Božiću konstatirana dijagnoza pod šifrom F-20, koja označava šizofreniju.

Manija proganjanja

Osumnjičeni Nenad Božić nije davao nikakve izjave. Neposredno po hapšenju, psihički rastrojen, govorio je policajcima kako ga neko proganja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments