Nenad Ikonić, spasilac iz Foče u Hatayu: Nestali su cijeli gradovi sa lica zemlje, jednostavno ostanete bez riječi

AA

U Hatayu, na jugu Turske tim od deset spasilaca, pripadnika Spasilačke službe “Wolf” iz Foče i Istočnog Sarajeva i Gorske službe spasavanja Bijeljina, u petak su nastavili akcije potrage i spasavanja za preživjelima ispod ruševina nakon zemljotresa koji su pogodili jug Turske 6. februara.

Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe Wolf, rekao je da se osmi dan nalaze u Hatayu, i da počinje sanacija grada.

  • Većina timova se povukla, mi smo i dalje ostali, pretražujemo ruševine, pokušavamo da pronađemo, da dođemo do preživjelih ispod ruševina. To nam je svakodnevica, dobijamo koordinate od AFAD-a, tima koji je zadužen sa spašavanje, tako radimo cijele dane i noći – izjavio je Ikonić za Anadoliju.

Rekao je spasioci spavaju po četiri do pet sati, a i dalje se nadaju da će ispod ruševina pronaći preživjele građane.

Ikonić je istakao da su se u prethodnim godinama dosta spremali za ovakve situacije, imali su mnogo obuka sa turskom Upravom za katastrofe i vanredne situacije (AFAD), preko Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Naglasio je da su ih obučavali instruktori iz AFAD-a koji su sada glavnokomandujući, te da su imali oko 45 ciklusa obuke iz USAR-a, odnosno urbanog spasavanja.

  • Navikli smo, ali ni oni nisu bili spremni za ovaj stepen razaranja. Imali su u proteklim godinama velike zemljotrese, ali ovi zemljotresi su zbrisali cijele gradove sa lica zemlje. Na to čovjek ne može da se navikne. Jednostavno ostaneš bez riječi. Gdje god pogledate, lijevo, desno, grad je nestao – rekao je Ikonić.

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Tursku odmah nakon zemljotresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79