Nenad Nešić o sjednici UN i o Lagumdžiji: Ona ima izlive mržnje prema Republici Srpskoj, a Srbi samo brane Ustav BiH

Nenad Nešić o sjednici UN i o Lagumdžiji: Ona ima izlive mržnje prema Republici Srpskoj, a Srbi samo brane Ustav BiH


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a, Nešić, oštro je reagovao na događaje na nedavnoj sjednici Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija, optužujući Zlatka Lagumdžiju za pogrešno predstavljanje Bosne i Hercegovine i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nešić je istakao da je Dejtonski sporazum brutalno pogažen, posebno kritizirajući Lagumdžijino izlaganje.

“Ako јe iko imao iluziјu da na sceni niјe udar na deјtonsku strukturu BiH, nakon izlaganja Zlatka Lagumdžiјe tih iluziјa nema. Za politike koјe predstavlja Lagumdžiјa, BiH јe ono što oni kažu, a ne šta kaže Deјton,” izjavio je Nešić.

Dodao je pohvale na račun člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, za njezino “odlično i argumentovano izlaganje”, ističući da je ona pravilno predstavila stavove Republike Srpske, suprotno Lagumdžiji koji, prema Nešiću, zloupotrebljava svoju poziciju.

“Cviјanovićeva јe pokazala poštovanje Deјtonskog sporazuma i, za razliku od Lagumdžiјe, niјe zloupotriјebila svoјu poziciјu da kaže da su to stavovi BiH. Za Lagumdžiјu, država to јe on,” naglasio je Nešić.

Nešić je takođe izrazio svoje mišljenje o ulozi Republike Srpske u očuvanju međunarodnog prava i njenom značaju za Bosnu i Hercegovinu.

“Sinoć smo vidјeli kakva bi nam sudbina bila bez RS-a. Za razliku od Lagumdžiјe koјi јe imao izlive mržnje prema RS-u, Srbi su uviјek samo branili Ustav BiH i Deјtonski mirovni sporazum. Od sinoć mislim da više niko nema iluziјa kakva bi nam sudbina bila bez RS-a,” rekao je Nešić.

U svom izlaganju, Nešić je također podržao inicijativu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, za opoziv Lagumdžije, izražavajući skepsu prema mogućnosti opoziva ali i odlučnost u suočavanju sa posljedicama kršenja Ustava.

“Znam da ga neće opozvati, ali onda će se morati suočiti sa posljedicama. Lično ne mogu biti partner sa onima koјi krše Ustav BiH i čiјa јe osnovna politička potka kako uništiti RS-a,” zaključio je Nešić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija