Nenad Periš: Zašto bi trčao kilometar i pol da uđe u vodu ako je voda pred klubom

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša za kojim se traga sad već 13 dana, za Index je prokomentirao press konferenciju hrvatske policije koja je izvijestila o nekim ključnim informacijama o Matejevom slučaju.

Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave krim policije, rekao je kako prema svim dosad prikupljenim saznanjima iz istrage ništa ne upućuje da je bilo nasilja u Matejevom nestanku, da Matej i njegovi prijatelji nisu sudjelovali u nikakvom sukobu u klubu te da je snimka, pretpostavlja se, osobe u Savi autentična i da je od te večeri, no da se ne vidi ni je li riječ o čovjeku ili o predmetu, a kamoli radi li se o Mateju.

Matejev otac: Postoje rupe zbog kojih ne može doći do konačnog zaključka

“Mislim da je na presici rečeno i ono što sam se ja uvjerio na sastancima s policijom. Ne znam što su policajci međusobno razgovarali u vezi predmeta, no mislim da je preneseno ono s čime su upoznati. Ja sam na isti način doživio sastanak MUP-a Srbije i Hrvatske na kojem sam ja bio. Ovo sve što je rekao načelnik MUP-a Hrvatske mislim da je točno. Očekujem dalje rezultate tih izvida, tehničkih procjena, podatka da se slika još zaokruži. Postoje još rupe u cijelom mozaiku i zbog tih rupa ne može se doći do konačnog zaključka”, komentira za Index Matejev otac policijsku presicu.

“Prelazak te ograde prema rijeci zahtijeva spretnost, nije to tako jednostavno”

Posebno mu je zanimljiva snimka s nadzornih kamera s restorana Savanova na kojoj se vidi kako se mladić stepenicama spušta prema rijeci, o kojoj su se sinoć pojavile svakakve teorije, od one da je na snimci još netko, pa sve to one da se ta osoba fizički sukobila s Matejem.

“Na snimci se ne vidi njegov ulazak u vodu i vide se neka micanja za koja ne mogu razjasniti točno o čemu se radi. Treba se razjasniti, to kamo se Matej spustio je širok prostor, mi vidimo samo jedan dio. Treba utvrditi vidi li se na snimci da je još netko bio tamo, ili je riječ o nečem drugom. To nekakvo micanje, taj nekakav prelazak ograde koja je visoka zahtijeva spretnost, treba se dolje spustiti, nije to tako jednostavno. Samo trčanje Mateja i komunikacija, odnosno susret s taksistom meni kao ocu pokazuje da je on znao što radi, da je negdje išao, da je tražio taksi iz nekog razloga. Sva ostala nagađanja da on nije znao kamo ide za mene nisu prihvatljiva”, kaže Nenad Periš.

Posebno se osvrnuo na Matejevo trčanje i činjenicu da je pokušao zaustaviti taksi.

“Matejevo trčanje nije bilo neusmjereno, nego ravno, komunicirao je, bio je svjestan”

“Njegovo trčanje nije bilo neusmjereno, bilo je ravno. On je izbjegavao promet, zaustavljao taksi, bio je svjestan situacije i dovoljno pribran, zaustavio je taksi, komunicirao, pokušao ući na prava vrata… Meni je nejasno kako bi netko s tom razinom svjesnosti mogao napraviti nešto što može rezultati ovakvom konačnom situaciji kao što je ulaz u vodu. Može se dogoditi skliznuće u vodu ili kakav nesretan slučaj, ali to u ovom trenutku ne znamo. U svakom slučaju ne mislim da je onakvu pribranost mogao imati netko tko je bio izvan sebe, kako se sugeriralo”, govori u razgovoru za Index Matejev otac.

Razjasnilo se, dodaje, da nije bilo nikakvog sukoba u kojem bi u klubu sudjelovali Matej ili njegovi prijatelji.

“Taj izlazak iz lokala po svime što su rekli nije bio u nekom incidentu. Ako je u klubu i bilo nekakvih čarki, nitko nije imao za kazati da je to bilo nešto značajno. Mi ne vidimo sam Matejev izlazak iz kluba jer su vrata zagrađena zidom i iz kluba se ne vide”, dodaje.

Nedoumica oko Matejevog mobitela: Nisu mi jasne neke stvari oko lokacije

Kazao je kako postoji još jedna velika nedoumica, a vezana je za Matejev mobitel. Kaže kako mu nisu jasne neke stvari oko lokacija mobitela.

“Treća nedoumica je signal mobitela koji je upućivan tijekom vremena kad je izašao, u prvom dijelu to mi je razumljivo. Na temelju onoga što logika nalaže. Postoji ono što mi nije jasno do kraja oko mjesta na kojima je sve mobitel lociran, neke stvari tu ne razumijem i ne mogu ih shvatiti. Ali vjerujem policiji u potpunosti. Želim samo da se sve rasvijetli, i iznad svega, da se Matej pronađe. Mene zanima samo istina, bilo da je živ, ili da se dogodila tragedija. Svi nekakvi detalji me ne zanimaju toliko, samo pronalazak Mateja, kakav god ishod bio”, kaže Nenad Periš.

“I do sad sam govorio da nema ni primisli da mi prijatelji Mateju učinili nešto nažao”

Govori kako mu je drago da je hrvatska policija kazala kako Matejevi prijatelji nisu sumnjivi u smislu da bi oni učinili nešto nažao Mateju.

“To sam ja znao i do sad i to sam ponavljao. Riječ je o njegovim prijateljima koji su s njim od početka školovanja zajedno. Odbacujem bilo kakvu primisao da bi netko od njih na bilo koji način pokušao nauditi Mateju. To mi je neprihvatljivo”, kaže Matejev otac.

Je li Matejev mobitel bio ugašen i zašto?

Još jednom ukazuje na važnost Matejeva mobitela u rasvjetljavanju cijele priče.

“Još samo za taj mobitel da se ustanovi sve vezano uz to, da se točno zna kako je mobitel davao signale i je li Matej bio s tim mobitelom. Matejev mobitel je bio vodootporan, kako je bio skiper uzeo je vodootporan mobitel da mu se ne uništi odmah ako mu padne u vodu”, kaže Nenad Periš.

Pitali smo ga je li točna informacija da je Matej isključio mobitel još u klubu, oko 23 sata, i ako jest, ima li kakvu spoznaju zašto je to učinio s obzirom na informaciju da je imao još dosta baterije.

“Zašto je Matej isključio mobitel sa sigurnošću ne mogu kazati, nisam čak ni siguran da je mobitel bio potpuno ugašen. Mislim da mu je roaming sigurno bio ugašen. Najvažnije je da mi pronađemo Mateja, živog ili već ako se nešto dogodilo… No dobra stvar s ovim novim mobitelima da se i kad se isključe, mogu se pratiti. Sad je to interesantno da se utvrdi točno sve što se tiče kretanja tog mobitela”, rekao je.

“Zašto bi netko trčao kilometar i pol da uđe u vodu ako je voda pred klubom”

Ključnom snimkom smatra upravo onu kod restorana Savanova.

“Volio bih da se sve kamere provjere, da se utvrdi je li on na toj snimci kod restorana Savanova, je li ušao u vodu i je li još netko tamo. Imamo tu pribranost, to usmjereno trčanje i onda na kraju zaključak da je ušao u vodu. Zašto bi netko trčao kilometar i pol da uđe u vodu ako je voda točno ispred kluba, i s lijeve i desne strane. I to što se pojavilo, ta teorija da je netko bio s njim kod vode, to bih također volio da se razjasni. Mislim da je to važno razjasniti. I još jednom, ta ograda je visoka i potrebna je vještina da se to preskoči i onda je još udaljenost do vode. Je li se dogodio neki nesretan slučaj ili što, na to pitanje sada čekamo odgovor”, govori Matejev otac.

Kaže da samo želi da se sazna istina, kakva god ona bila.

“Mene kao oca zanima Matejev pronalazak. Vjerujem MUP-u Srbije, da rade sve što mogu, oni sigurno znaju kako profesionalno voditi istragu i još jednom im zahvaljujem. Svi koji rade na slučaju imaju istu želju da se sve do kraja razjasni, taj sam dojam stekao iz svih razgovora s njima. Ja ću ostati tu, neke ću razgovore još obaviti zbog sebe jer moram još neke stvari sebi razjasniti”, rekao je Nenad Periš za Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79