Nenajavljeni sastanak: Dodik otputovao u Hrvatsku, sastaje se predsjednikom Milanovićem

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastat će se danas u Zagrebu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrđeno je za Klix.ba iz Ureda hrvatskog predsjednika.

Ovaj sastanak ranije nije bio najavljen u medijima, a kako nam je rečeno o temama razgovora javnost će biti obaviještena saopćenjem.

Bit će interesantno vidjeti kako će ovaj put službeni Zagreb osloviti Milorada Dodika s obzirom da je prošle godine predstavljen kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH.

Nedavno je u Zagrebu s Milanovićem bio i predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, koji u narednim sedmicama planira put Beograda nakon što je najavio susret sa Vučićem.

Interesantno je da je danas u Beogradu bio lider HDZ-a Dragan Čović. On se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovori bh. lidera sa predsjednicima susjednih zemalja se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH, deblokadi institucija BiH i unutrašnjem političkom dijalogu s ciljem prevazilaženje duboke krize koju proizvode funkcioneri iz bh. entiteta Republika Srpska.

Danas je u Hrvatskoj gostovao i američki izaslanik za izborne reforme u BiH Matthew Palmer. On se sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je nakon sastanka rekao da Hrvatska želi konstruktivno pomoći.

“Važno je da sva tri konstitutivna naroda budu legitimno zastupljena u najvišim institucijama Bosne i Hercegovine”, poručio je premijer Hrvatske na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79