Neobična pojava: U RS-u sve manje mljekara, a proizvodnja mlijeka raste

Iako je broj proizvođača mlijeka u Republici Srpskoj prethodnih godina bio u padu, proizvodnja se nije smanjila, nego je čak i veća.

To poručuju iz Ministarstva poljoprivrede Srpske, naglasivši da se broj proizvođača sada stabilziovao.

Reagujući na tvrdnje mljekara da je zbog teških uslova u kojima posluju, u Srpskoj broj proizvođača mlijeka drastično pao, iz resornog ministarstva poručuju da oni koji su ostali, rade i proizvode više.

A iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Srpske upozoravaju da je unazad nešto više od 2 i po decenije, broj mljekara u Srpskoj sa 17.600 pao na tek 2.500, među kojima je samo desetak mlađe od 40 godina. Naglasili su da proizvodnjom hrane još malo ko hoće da se bavi i da su mladi ljudi otišli sa sela, što će za posljedicu imati dalji pad proizvodnje.

Međutim, iz MPŠV poručuju da priča o smanjenoj proizvodnji mlijeka nije tačna.

– Ovu granu će poboljšati i projekat nabavke 1.000 kvalitetnih steonih junica iz Češke i Austrije, koji već pokazuje rezultate. Takođe, smanjene su količine uvoznog mlijeka, što je prava šansa da se domaća proizvodnja podigne i pojača. Prilika je da se konačno promijeni taj odnos proizvodnje domaćeg mlijeka u korist naših proizvođača a na uštrb ovih stranih. Ova mjera sa junicama će, i po ocjeni mljekara i po ocjeni farmera, mnogo značiti i mi ćemo nastaviti u tom pravcu i iduće godine – poručuju iz MPŠV.

Podaci resornog ministarstva pokazuju da potrošnja svježih mliječnih proizvoda – sve vrste pasterizovanog i sterilizovanog mlijeka i fermentisani proizvodi, po stanovniku Srpske u prosjeku iznosi oko 35 kilograma.

Srpska i u najlošijim godinama može da zadovolji potrebe stanovništva u ovim proizvodima, naglašavaju u MPŠV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79