Neobična stvorenja u Jadranskom moru: Njima nije mjesto ovdje

Kod Visa su posljednjih dana primijećene su leteće lignje kojima inače nije mjesto u Jadranskom moru.

Naime, riječ je o vrsti koja obično živi u zapadnom Mediteranu i subtropskim dijelovima okeana.

Riječ je o vrsti koja, dok je manjeg rasta, iskače iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba, piše portal Podvodni.hr.

Iako zasad nema fotografija leta letećih liganja u Jadranskome moru, Rino Stanić uspio je da ulovi jednu i fotografiše je izbliza. Lignju je ulovio kod Korčulanskog kanala.

Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7cm. Inače, radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju, globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca, napisao je Stanić.

Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii)….

Gepostet von Podvodni.hr am Samstag, 12. September 2020

Podvodni.hr ističe da pojava letećih liganja u Jadranu dosad nije zabilježena u stručnoj literaturi ”u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79