Neophodne potvrde: Nova pravila za ulazak bh. građana u Hrvatsku

Članovi Vlade Hrvatske su na današnjoj sjednici užeg kabinetea odlučivali o načinu ulaska u ovu zemlju i drigitalnim covid – potvrdama.

Na sjednici su utvrđena nova pravila za ulazak građana iz BiH i Srbije.

”Svi koji imaju te potvrde moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku”, otkrio je. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku”, rekao je Božinović.

Ovo znači da od sada građani BiH iSrbije BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrda – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativni test.

Covid-potvrde kao ulaznica na događaje

Božinović je govorio i o korištenju covid-potvrda za ulazak na događaje.

“Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na više okupljanje više od 100 ljudi”, ističe ministar.

Na mjestima gdje se testira će se izdavati covid-potvrde

“Imamo i dodatnu novinu, a to je da sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i COVID digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO- i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne COVID potvrde”, kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Kada je riječ o događanjima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija, Božinović kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite.

”Onaj tko organizira, treba mu biti u interesu da se održi tradicija, ali s druge strane da se ne dozvoli da bilo koja od tih manifestacija postane žarište koronavirusa”, rekao je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79