Neplatiše alimentacije na optuženičkim klupama

Tužilaštva u Srpskoj vode brojne istrage protiv roditelja prijavljenih da ne plaćaju alimentaciju, a tokom prošle godine podignute su i desetine optužnica.

Neplaćanje alimentacije je u Krivičnom zakoniku Republike Srpske definisano kao krivično djelo izbjegavanje davanja izdržavanja, za šta su predviđene novčane, ali i zatvorske kazne.

U zakonu se navodi da će onaj ko ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužan da izdržava biti kažnjen novčano ili zatvorom u trajanju do jedne godine. Ako su usljed tog djela nastupile teške posljedice za izdržavano lice, učinilac može biti kažnjen zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

Pri izricanju uslovne osude sud može učiniocu odrediti obavezu da izmiri dospjele obaveze i da uredno daje izdržavanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u prošloj godini na teritoriji Republike Srpske evidentiralo 33 krivična djela izbjegavanje davanja izdržavanja, za koja su nadležnim tužilaštvima podnesena 32 izvještaja.

U tužilaštvima širom Srpske je tokom prošle godine rađeno na velikom broju takvih predmeta, od kojih su neki zaprimljeni 2020, a neki ranijih godina.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u 2020. godini za krivično djelo izbjegavanje davanja izdržavanja imalo ukupno u radu 78 predmeta, a podiglo je ukupno 35 optužnica”, rečeno je za “Nezavisne” iz ovog tužilaštva.

Neven Kramer, portparol Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, potvrdio je za “Nezavisne” da je ovo tužilaštvo prošle godine zaprimilo devet predmeta koji se odnose na krivično djelo izbjegavanje davanja izdržavanja.

“Rad po tim predmetima je u toku”, naveo je Kramer.

U Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina rečeno nam je da je prošle godine ukupno u radu bilo 12 prijava za ovo krivično djelo, od čega su dvije prijave iz prethodnog perioda.

“U 2020. godini podignute su tri optužnice za isto krivično djelo”, kažu iz bijeljinskog tužilaštva.

Samohrana majka iz Banjaluke, koja nas je zamolila da joj ne navodimo ime, kaže da bi tužilaštva imala pune ruke posla kada bi procesuirala sve one roditelje koji ne plaćaju alimentaciju.

“Put do alimentacije je često težak. Čak i kad roditelj dobije pravosnažnu presudu, tu nije kraj, jer mnogi sve rade da izbjegnu tu obavezu”, istakla je ona.

Po posljednjim raspoloživim podacima institucija Srpske, stotine roditelja ne ispunjavaju obavezu izdržavanja, odnosno ne plaća alimentaciju, a ovaj problem bio bi riješen donošenjem zakona o alimentacionom fondu, koji je već iniciran.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79