Nepostojeće udruženje putem bilborda poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati

S približavanjem popisa stanovništva, koji počinje 13. septembra rastu i pritisci političke desnice prema građanima srpske nacionalnosti.

Tako su se ovih dana pojavili džambo plakati s natpisom “Popis stanovništva 2021” i označenim riječima “Hrvat”, “Pravoslavac” i “Hrvatska pravoslavna crkva” kojima tzv. Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i vjernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Vjerodostojnosti poziva trebao bi valjda pridonijeti i grb te nepostojeće vjerske zajednice koja je djelovala u Zagrebu u vrijeme ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a zadnjih godina je neuspješno nastoji obnoviti nevelika grupa predvođena samozvanim arhiepiskopom Aleksandrom Radoev Ivanovom iz Bugarske i desetak ljudi među kojima je najmanje pravoslavnih vjernika.

Јedan od plakata postavljen je u Rijeci, u Baraćevoj ulici na Mlaci, a ima ih i po drugim dijelovima Hrvatske.

Izvjesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom “Za dom spremni” i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata, prenosi RTRS.

Inače, Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja nije registrovana u registru neprofitnih organizacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79