Nepravilno nošenje maske može da nanese više štete nego koristi

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Majkl Rajan (Mike Ryan) izjavio je danas da nošenje maski za lice, u slučaju njihovog nepravilnog korištenja, može da nanese više štete nego koristi u borbi protiv širenja novog koronavirusa.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

U vrijeme kada se neke zemlje suočavaju s nestašicom maski, Rajan je ponovio da WHO vjeruje da njih treba da nose jedino ljudi koji su bolesni kako ne bi širili virus i zdravstveni radnici, kojima su neophodne.

– Nema konkretnog dokaza koji bi ukazivao na to da masovno nošenje maski donosi bilo kakvu korist. Zapravo, postoje izvjesni dokazi koji nagovještavaju suprotno – rekao je Rajan.

On je, najvjerovatnije, aludirao na mogućnost da osoba, kada stavlja ili skida masku, može da nanese virus blizu lica. Rajan je rekao i da nije čuo za odluku Austrije da naredi građanima da nose maske kada idu u prodavnice prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79